Predsjednica Caritasa pohvalila uvođenje jedinstvene karte za gradski prijevoz za cijelu Njemačku

„Deutschlandticket veliki je korak na putu prema hitno potrebnom preokretu mobilnosti”: Caritas je dao pozitivnu izjavu o nacionalnoj putničkoj karti.

Od 1. svibnja 2023. Njemačka uvodi jedinstvenu godišnju putničku kartu za gradski i regionalni prijevoz u cijeloj državi. Caritas u toj zemlji je dao pozitivnu izjavu za uvođenje jedinstvene karte po cijeni od 49 eura. “Deutschlandticket (Karta za cijelu Njemačku) je veliki korak na putu do hitno potrebnog preokreta u mobilnosti”, rekla je predsjednica udruženja Caritasa Eva Maria Welskop-Deffaa u nedjelju 30. travnja u Berlinu.

Samo s atraktivnim lokalnim prijevozom, koji svakodnevna odredišta čini lako dostupnim svima uz jeftin pristup i pouzdanu frekvenciju, bit će moguće osjetno smanjiti emisije CO2 u prometu. “Činjenica da smo relativno brzo uspjeli lansirati nacionalnog nasljednika karte od 9 eura je uspjeh i poticaj za prelazak na lokalni javni prijevoz”, rekla je Welskop-Deffaa.

Istodobno se predsjednica Caritasa požalila da je karta od 49 eura još uvijek preskupa za ljude s niskim primanjima bez socijalne naknade i da je lokalni prijevoz još uvijek previše štur za ljude u ruralnim područjima: “Savezne države su odgovorne za pružanje jeftinih socijalnih karata I trebamo više tvrtki koje nude Deutschlandticket kao kartu za posao s popustom za svoje zaposlenike.”

Caritas također inzistira na masovnom širenju lokalnog prijevoza, posebice u ruralnim područjima. “Ne dobivam ništa od Deutschlandticketa ako autobus u selu vozi samo dva puta dnevno, i to samo tijekom školskih sati i ne bez prepreka”, naglasila je Welskop-Deffaa. Cilj mora biti da što više ljudi svakodnevno putuje bez automobila, jer si ne mogu priuštiti stan na najboljoj lokaciji u centru grada – “a Deutschlandticket je samo dio rješenja. Djelovat će samo ako je dostupna dobra i pouzdana infrastruktura javnog prijevoza” (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.