Talijanski biskupi kritiziraju kompromis EU-a o izbjeglicama

Nadbiskup Giancarlo Perego, povjerenik za pitanja migracija Talijanske biskupske konferencije, kompromis koji su postigli ministri unutarnjih poslova EU o problemu izbjeglica vidi kao „jasan korak unatrag“. Sporazum koji je u četvrtak 8. lipnja pronađen u Luksemburgu ne daje odgovore na temeljna pitanja, kritizirao je Perego, koji je na čelu biskupske zaklade „Migrantes“

Perego je također u intervjuu za list „Avvenire“ objavljenom u nedjelju 11. lipnja rekao da postoje zemlje koje preuzimaju veći teret od drugih kada je riječ o primanju migranata. Međutim, Italija nije jedna od njih. Do sada je 90 posto od 1,2 milijuna migranata koji su se iskrcali u Italiji koristilo zemlju samo kao tranzitnu postaju. Po broju izbjeglica koji ostaju na duže vrijeme Italija je na 14. mjestu u EU.

Međutim, Italija ima veliku odgovornost kada je u pitanju davanje azila. Tu je zemlja još na početku. Talijanski postupci za davanje azila su „sramota“, požalio se nadbiskup. Nije baš umirujuće da EU sada predlaže u osnovi isto što i Velika Britanija pokušava učiniti s deportacijom izbjeglica u Ruandu. Glede deportacije je spomenuo „vjerojatno sigurne treće zemlje kao što su Nigerija, Obala Bjelokosti ili Tunis“.

Nadbiskup Perego se također požalio da se u mnogim europskim zemljama širi ideološki pogled na imigraciju. Time se dovodi u pitanje pravo na azil sadržano u svim europskim ustavima (vatican news; kta; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.