Biskupske konferencije (2014.): Da krštenju djece homoafektivnih parova

Instrumentum laboris (Radni dokument) za Sinodu o obitelji 2014. na temu “Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu evangelizacije”, koji je između ostaloga iznio rezultate upitnika poslanog svim katoličkim biskupskim konferencijama u svijetu, u broju 120 govori i o krštenju djece homoseksualnih (homoafektivnih) parova: 

“U slučaju da osobe koje žive u tim zajednicama zatraže krštenje djeteta, odgovori [biskupskih konferencija, op. prev.], gotovo jednoglasno, naglašavaju da se dijete mora dočekati s jednakom pažnjom, nježnošću i brigom s kojom se prihvaćaju druga djeca. Mnogi odgovori pokazuju da bi bilo korisno dobiti konkretnije pastoralne upute za te situacije. Očito je da Crkva ima dužnost provjeriti stvarne uvjete u pogledu prenošenja vjere djetetu. U slučaju da postoje opravdane sumnje u djelotvornu sposobnost osoba istoga spola da odgoje dijete na kršćanski način, treba zajamčiti odgovarajuću podršku – jednako kao što se to traži i od svakog drugog para koji traži krštenje svoje djece. Pomoć bi u tom smislu mogla doći i od drugih osoba prisutnih u njihovoj obiteljskoj i društvenoj sredini. U tim će se slučajevima o pripremi za moguće krštenje djeteta posebno pobrinuti župnik, s osobitom pozornošću na izbor kuma i kume” (br. 120).

U travnju 2021. godine papa Franjo je najavio sinodalni hod ne samo biskupa i biskupskih konferencija, nego cijeloga Božjeg naroda, koji je u mjesnim Crkvama započeo u listopadu 2021. godine, a vrhunac će doživjeti na skupštini Biskupske sinode u listopadima 2023. i 2024. godine. Ovom prilikom također bi se trebali čuti glasovi LGBTQ zajednice, napisao je ranije ravnatelj komunikacija Glavnog tajništva Sinode, Thierry Bonaventura, a njegove riječi prenio je i Vatican News. Crkva koja sluša, napisao je Bonaventura, trebala bi nastojati “rušiti svoje zidove ravnodušnosti” i ne odbacivati ​​nikoga kao “drugačijeg”. Bonaventura je također ukazao na inicijative koje se čine da se čuju glasovi LGBTQ katolika, kao što je anketa australskih biskupa u njihovim biskupijama u pripremama za Svjetsku sinodu u listopadu 2023. Rezultati ovog istraživanja nalaze se na biskupijskoj mrežnoj stranici. Zajedno s rezultatima drugih anketa, ti dokumenti idu u Vatikan. Rezultati služe kao osnova za promišljanja biskupa na kontinentalnoj razini (Anachiara Valle, famigliacristiana.itvatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.