Novi nadbiskup Madrida: Polarizacija je u suprotnosti s Evanđeljem

Imenovani nadbiskup Madrida, José Cobo Cano, žali se zbog sve veće polarizacije u društvu i u Katoličkoj Crkvi. Kazao je da teške izjave o drugim kršćanima proturječe evanđelju, izvijestila je 13. lipnja Vida Nueva, prenosi Vatican News.

Nadbiskup Cobo Cano, čije je imenovanje za nadbiskupa Madrida Vatikan objavio u ponedjeljak 12. lipnja, govorio je na događaju u Instituto Superior de Pastoral u Madridu ranije ovog mjeseca. Polarizacija u Crkvi „raskida s Evanđeljem jer ona zatvara pogled na druge i mi se stavljamo na mjesto Boga, pojavljujemo se kao vlasnici stabla dobra i zla“, rekao je Cobo Cano, koji je u vrijeme te izjave još bio pomoćni biskup Madrida: Polarizacije „škode našem puku više nego što mislimo“.

Kao najbolji protuotrov, Cobo Cano je preporučio „da počnemo prepoznavati lica naše braće i sestara. To je cjepivo koje mi kršćani imamo protiv polarizacije“.

Suglasan je s talijanskim kardinalom Matteom Zuppijem koji je govorio o tome da u Crkvi trenutno ima „premalo ideja i previše ideologija“. Polarizacija udaljava ljude jedne od drugih, „jako je teška jer ljude dijeli, briše lica i pretvara ih u Tweet ili neprijatelja kojem mogu baciti što god hoću“. Vjera pak „uvijek stavlja lica u prvi plan“, kaže Cobo Cano.

Protiv nasilja nad ženama

Novi nadbiskup poznat je po svom zauzimanju i vapaju protiv seksističkog nasilja nad ženama, a snažno podržava i biskupijsko Povjerenstvo za život bez nasilja nad ženama. Kršćanske zajednice koje u tome pomažu nazvao je „predvodnicima Crkve koja želi, poput Krista, uvijek biti uz svaku ranjenu ženu i stati na stranu, kao što to čini Bog, uz svaki maltretirani život“. 

Iako je „ne ubij“ nuklearna zapovijed za svakog kršćanina, kao i „ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga“, mnogi vjernici ne primjećuju da svećenici i biskupi u svojim propovijedima osuđuju muško nasilje jednakom snagom kao i kada vape protiv drugih prijetnji pravu na život. Izabrani nadbiskup Madrida zaključuje da treba pristupiti svakoj osobi „i posijati suzu svake žene u život naših zajednica. To ne bi bilo učinjeno bez onih koji to već siju i koji su avangarda Evanđelja na ovom mjestu tolike boli“.

„Najsiromašniji nas vode do samog Isusa“

Nakon imenovanja novim nadbiskupom Madrida, José Cobo Cano napisao je pismo puku nadbiskupije, izražavajući zahvalnost svojim prethodnicima i potvrđujući da u budućnost gleda „s povjerenjem“. Također je zabrinut zbog problema vjernika i njihovih susjeda u biskupiji: „najsiromašniji i najslabiji nas vode do samog Isusa Krista“, napisao je izabrani nadbiskup Madrida.

Ovaj 57-godišnji Andalužanin stekao je diplomu prava na Sveučilištu Complutense u Madridu prije nego što je 1988. ušao u bogosloviju biskupije glavnog grada Španjolske. Pomoćni biskup postao je 2017. godine (vatican news; vidanuevadigital.com; kta; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.