Jürgen Moltmann danas slavi 94. rođendan

Danas 8. travnja, Jürgen Moltmann, jedan od najpoznatijih suvremenih teologa, navršava 94. godine života. On je mislilac koji je vrlo osjetljiv na kulturne podražaje i duboke brige našeg doba ili, da se izrazimo bolje, brige iz različitih epoha koje je obuhvatio i njegov život.

Došavši do vjere nakon osobnih i duhovnih problema vezanih uz Drugi svjetski rat, ovaj njemački teolog postao je poznatiji 1960-ih po svojoj knjizi Teologija nade. Djelo je napisano i pod utjecajem marksističkog filozofa Ernsta Blocha. Knjiga Raspeti Bog izlazi sedamdesetih godina. U njoj se Moltmann usredotočuje na teme povezane s Auschwitzom, simbolom katastrofa dvadesetog stoljeća. Kasnije se njegova misao okrenula teologiji stvaranja. Poticaj je ovaj put došao zbog ekološke krize koja je zahvatila naš planet. I danas nastavlja raditi prije svega na potonjem frontu. 

Na jednoj konferenciji pod naslovom Nada Zemlje Moltmann je ispričao jednu šalu koja je, prema njegovim riječima, u Njemačkoj poprilično popularna. «Susretnu se dva planeta u svemiru, pa se jedan okrene drugom i upita ga: “Kako si?” a drugi mu odgovara: “Ne baš dobro, imam gadnu bolest: homo sapiens”. Na što mu prvi planet uzvrati: “Ne brini, i ja sam je imao. Nije kronična, brzo prolazi”». Čini se da ova mala priča daje krila dramatičnijoj misli koju je izrazio Friedrich Nietzsche u Vremenu neprimjerena razmatranja (njem. Unzeitgemässe Betrachtungen): «U nekom udaljenom kutku svemira, raspršenom u bezbroju solarnih sustava, postojala je jednom zvijezda, po kojoj su inteligentne životinje otkrivale znanje. Bio je to najponosniji trenutak u “povijesti svijeta”: samo jedna minuta. Nakon nekoliko uzdaha prirode zvijezda se ukrutila i inteligentne životinje morale su umrijeti».

Jesmo li mi pripadnici roda homo sapiens bolest za svemir? Prema nekima da. U svakom slučaju, za razliku od onoga što se dogodilo zvijezdama, za nas bi to bila kronična bolest. Stoga nam valja živjeti s tim, bolje je ako se može, barem s vremena na vrijeme, s osmijehom na licu.

Ovih je dana s profila teologa Miroslava Volfa odaslana Moltmannova poruka vezana uz najnoviju krizu u kojoj ističe: «Bog nas ne pošteđuje “doline mraka”, doline smrti. Ali je Bog s nama u našim strahovima od prirodnih katastrofa uzrokovanima virusima i od ekoloških katastrofa koje su uzrokovali ljudi».

Fratellanza umana (08.04.2020.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.