Misno slavlje pred početak Mediteranskih teoloških susreta

U župnoj crkvi sv. Jurja mučenika u Lovranu, u nedjelju 16. srpnja riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodio je svečano misno slavlje kojim je počeo ekumenski program Mediteranskih teoloških susreta, koji će se do 22. srpnja održavati u organizaciji Riječke nadbiskupije, a posvećen je temi „Crkva ili sekta: između otvorenosti i ekskluzivnosti“.

Potaknut evanđeoskim ulomkom, nadbiskup je u propovijedi izdvojio tri poruke. Prva se odnosi na značenje i aktualizaciju riječi „parabola“, a druga i treća na temu Isusove parabole o sijaču, poveznom s temom ovogodišnjeg programa Mediteranskih teoloških susreta.

„Parabola je grčka riječ koju prevodimo s riječju prispodoba ili usporedba, ali ona je više od toga. Parabola doslovno znači ‘baciti skupa’. Prenesemo li ovo na naše Mediteranske teološke susrete, onda bismo i za njih mogli reći da su, u odnosu na ono što se događalo, a i događa među našim crkvenim zajednicama, ali i našim narodima na ovim prostorima, svojevrsna ‘parabola’, naš pokušaj da se u dijalogu ‘bacimo skupa’, ali da ‘bacimo skupa’ sami sebe i sve ono što nas čini sličnima i sve ono što nas međusobno razlikuje kako bismo mogli zajedno obogaćeni biti više Kristova Crkva. Tim biti ‘bačeni skupa’ postajemo parabola i poticaj za druge – ponajprije međusobno, a onda i svima koje ćemo susresti – u prihvaćanju Isusa Krista i njegove poruke i pouke o Božjem kraljevstvu. To je kraljevstvo koje Bog nastavlja obilno sijati, ali koje može naći plodno tlo samo u malenosti i jednostavnosti bez koje nema slušanja i dijaloga, ondje gdje nitko od nas nije zatvoren u sebe, utvrđen u sigurnosti i u posjedu svoje istine, u svojoj umnosti i mudrosti, nego smo svi crkveno široki, sposobni druge slušati i od njih učiti“, kazao je nadbiskup Uzinić, a zatim se nadovezao na drugu i treću poruku o plodnom tlu i sijaču iz Isusove parabole, koji neumorno i svugdje sije te ne vodi računa o tome gdje će sjeme pasti niti hoće li od toga biti koristi. Pri tome je istaknuo kako Bog ne sije po ljudskim kriterijima, nego On sjeme svoje Riječi nudi svima, a ta božanska širina treba krasiti i Crkvu koja je pozvana, poštujući slobodu svakoga čovjeka, nastaviti Kristovo poslanje propovijedanja Evanđelja po svem’ svijetu, svakom stvorenju. (Usp. Mk16,15).

Mate Uzinić – propovijed povodom na početku Mediteranskih teoloških susreta u Lovranu 2023 (15. nedjelja kroz godinu)

„Bog ne bira po našim ljudskim kriterijima. On svoje sjeme nudi svima, iako zna da će većina tog sjemena propasti, On svejedno sije i nada se. Ta božanska širina treba krasiti i Crkvu. To je ono što Crkvu razlikuje od sekte. Ona se ne smije ograničiti našim ljudskim kriterijima i podjelama i mora uvijek voditi računa o tome da je poslana svima i poput rasipnog sijača, ne odustajati ni od koga pa i onda kad se čini da je to uzaludan trud, nastaviti obilno sijati Božju riječ i dijeliti njegovu milost. Druga misao se tiče tla. Iako je sijač rasipan u sijanju, on ne prisiljava. On tlu ostavlja slobodu. I poštuje i ona tla koja su odbacila ili ugušila ili potrošila ono što je na njih bilo posijano. I ovo je bitna razlika između Crkve i sekte. I Crkva nudi, ali ne prisiljava. I poštuje slobodu. Ako se to ne događa, onda Crkva prestaje biti Crkva. Osim toga, Crkva zna da je ona sama ne samo sveta, nego i grešna, što znači da je i ona ponekad neplodno tlo zbog istih razloga zbog kojih su to i druga tla. To nas obvezuje da se ponajprije mi sami uvijek ponovo pokušavamo pretvoriti u plodno tlo, pročišćavamo, ali i pripravljamo da bi bili plodno tlo i da bi se na taj način mogli otvoriti Božjoj riječi, dajući joj šansu da proklija i izraste u našem životu i donese potrebni rod, kako bismo taj proces onda mogli nastaviti sijanjem u drugima. To što nam se čini da nema koristi, nije razlog da odustanemo, nego poticaj da još više nastojimo i ponovno pokušavamo, ponajprije na osobnoj razini, a onda i u odnosu s drugima, tražeći nove načine i druge putove da bi sjeme Božje riječi došlo do svakoga i da bi u svakome pronašlo ono malo plodnog tla koje je, iako malo, sposobno za veličanstvene plodove. Mnogi će pokušaji biti uzaludni, možda i većina. No neki će biti uspješni i donijeti obilat, stostruk, šezdesetostruk i tridesetostruk urod. Nadam se da u takve spadaju i ovi naši Mediteranski teološki susreti i sve ono što ćemo, u stilu nebeskog sijača, obilno nastojati posijati jedni u druge, ali i dopustiti da u nama proklija“, istaknuo je nadbiskup Uzinić (ri-nadbiskupija.hr; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.