Isusovac Hans Zollner kritizira način borbe protiv zlostavljanja u Vatikanu

Uprava tijela odgovornog za borbu protiv zlostavljanja ili ne želi ili nije u stanju implementirati vlastite standarde i jamčiti njihovu održivost: stručnjak za prevenciju Hans Zollner oštro kritizira način na koji Vatikan rješava problem zlostavljanja.

Na početku svjetske Sinode u Rimu, isusovac i psihoterapeut Hans Zollner kritizirao je Vatikan zbog, kako je ocijenio, netransparentnog procesuiranja slučajeva zlostavljanja. U intervjuu za časopis Publik-Forum 4. listopada, Zollner je rekao: “Naš problem je što vodstvo ili ne želi ili nije u stanju implementirati vlastite standarde i jamčiti njihovu održivost.”

Katolička crkva još uvijek nema “kulturu odgovornosti”, rekao je Zollner. Pitanje zlostavljanja nije visoki prioritet u globalnoj Crkvi. “Možda imamo želju i ideju da se sva energija utroši na rješavanje krize zlostavljanja. Ali u Rimskoj kuriji, koja je odraz univerzalne Crkve, to nije na vrhu dnevnog reda”, rekao je Isusovac.

Stručnjak za zaštitu djece Zollner dodao je: “U dvije trećine svih zemalja seksualno nasilje – u Crkvi i u društvu – zapravo ne igra važnu ulogu u javnoj raspravi. Još uvijek možete čuti da je seksualno zlostavljanje problem u anglosaksonskim zemljama. Iako svi znaju da je to pogrešno i da se svaka lokalna Crkva suočava s tim problemom.” Iako dolazi do “promjene mentaliteta” zbog smjene generacija, ona se odvija “polako i ne posvuda”. Zollner (56) je proljetos napustio Papinsko povjerenstvo za zaštitu maloljetnika jer je tamo nedostajalo transparentnosti (kna; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.