Josephine Leroux

Josephine Leroux (1747.-1794.) nije ostavila nikakve spise, nema njezinog suvremenog portreta, a tijelo joj je pokopano na nepoznatom mjestu – nema ničega što bi na nju podsjećalo.

Anne-Josepha, njezino pravo ime, rođena je u sjevernoj Francuskoj i pridružila se klarisama u Valenciennesu s 22 godine. Njezina mlađa sestra Marie živjela je kao uršulinka u istom gradu.

Nakon izbijanja Francuske revolucije, Josephinein samostan je zatvoren i mlada je žena neko vrijeme živjela sa svojom obitelji u Monsu u Belgiji. No umjesto da se povuku u siguran privatni život, Josephine i njezina sestra tamo su se pridružile uršulinkama.

Nakon što su austrijske trupe zauzele Valenciennes, Josephine se vratila u grad sa svojom novom zajednicom. Samo nekoliko mjeseci kasnije, međutim, francuski revolucionari ponovno su zauzeli Valenciennes.

U revolucionarnom kaosu koji je uslijedio, Josephine je uhvaćena i maltretirana. Budući da je odbila položiti zakletvu revolucije, 23. listopada 1794. zbog veleizdaje odrubljena joj je glava. Ona, Eloïse Barré i druge redovnice koje su bile osuđene na putu do pogubljenja su pjevale Te deum i Loretske litanije, sve dok im glasovi, jedan po jedan, nisu utihnuli. “Gomila je zurila u šoku, a ni krvnik nije mogao doći k sebi”. Papa Benedikt XV. proglasio je Josephine blaženom 1920. godine (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.