Kardinal Robert McElroy: Sinode više ne bi trebale biti sazivane bez laika s pravom glasa

Nakon prvog dijela svjetske Sinode američki kardinal Robert McElroy izjasnio se za to da se na budućim sinodama uvijek kao članovi imenuju i laici s pravom glasa. „Ne vjerujem da bi ikada više trebala postojati biskupska sinoda koja nema ne-biskupe kao članove s pravom glasa te laike kao članove s pravom glasa“, rekao je biskup San Diega u intervjuu za America Magazine objavljenom u utorak 31. listopada.

Važno je dalje razvijati teološke i kanonske temelje za instituciju Biskupske sinode i razraditi odnos između primata Pape, kolegijalnosti biskupa i sinodalnosti Božjega naroda, „jer ne možemo ići natrag“, kazao je biskup San Diega. Kardinal McElroy je bio jedan od sudionika skupštine Sinode na temu sinodalnosti, koja je završila prošle nedjelje, a na kojoj su prvi put kao birači sudjelovali laici, među kojima su bile 54 žene.

McElroy je govorio o svjetskoj sinodi kao o „divnom, bogatom iskustvu“: „Stvarno sam osjećao da je Bog prisutan.“ Sudjelovanje laika bilo je presudno kako bi rasprave bile tako produktivne. Tijekom drugog dijela Svjetske sinode sljedeće godine, teme postavljene u završnom dokumentu moraju se pogurati naprijed, smatra.

Kardinal je posebno istaknuo rasprave o đakonatu žena na svjetskoj sinodi. Tijekom razmatranja razvila se temeljna rasprava o trajnom đakonatu. Postavilo se i pitanje je li to dobro spojiti s ređenjem. „Dakle, bilo je puno rasprava o tome treba li trajni đakonat biti rekonceptualiziran […] i u ovom kontekstu možda odvojen od ređenja kako bi primanje žena u đakonat bilo puno više moguće u takvom kontekstu,“ rekao je McElroy. Općenito, prema kardinalu, treba se usredotočiti na „povijesnu narav“ đakonata i učiniti ga ne primarno liturgijskom službom, „nego službom siromašnima i marginaliziranima, što na mnogim mjestima jest, ali na nekima ne“.

Sinoda je u završnom dokumentu, među ostalim, izglasala zahtjev za temeljitom promjenom kanonskog prava kako bi se omogućili novi oblici odlučivanja u Crkvi, koja je dosad bila organizirana hijerarhijski od vrha prema dnu. Drugi dio svjetske sinode održat će se u listopadu 2024. godine (americamagazine.org; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.