Novi skandal u franuskoj Crkvi: Kardinal zlostavljao maloljetnicu – osumnjičeno jedanaest biskupa

Kardinal Jean-Pierre Ricard sam se prijavio Francuskoj biskupskoj konferenciji zbog “prijekornog ponašanja” prema 14-godišnjoj djevojčici. No postoji mnogo više sumnjivih slučajeva među francuskim biskupima.

Novi skandal u Katoličkoj crkvi u Francuskoj: kardinal Jean-Pierre Ricard (78), bivši nadbiskup Bordeauxa, sam se prijavio Biskupskoj konferenciji zbog “prijekornog ponašanja” prema 14-godišnjakinji. Državne ili crkvene vlasti ispituju ukupno jedanaest umirovljenih ili još aktivnih francuskih biskupa, rekao je u ponedjeljak 7. studenoga 2022. predsjedavajući Biskupske konferencije, nadbiskup Eric de Moulins-Beaufort, na tiskovnoj konferenciji s plenarnog zasjedanja u Lourdesu. U međuvremenu je konferencija o Ricardovom slučaju izvijestila Državno odvjetništvo i nadležno vatikansko tijelo.

“Ozbiljne i trajne posljedice”

U izjavi koju je pročitao de Moulins-Beaufort, kardinal Ricard je rekao: “Prije 35 godina, kao župnik, ponio sam se prijekorno prema 14-godišnjoj djevojčici”. To joj je ostavilo “ozbiljne i trajne posljedice”. Razgovarao je sa ženom o tome i “zamolio je za oprost”. Ricard je nadalje izjavio kako je odlučio više ne šutjeti i suočiti se s državnom i crkvenom pravdom. Osim toga, sada želi provesti “vrijeme u povučenosti i molitvi”.

Ricard je jedan od šest francuskih kardinala. Od 2001. na čelu je nadbiskupije Bordeaux na jugozapadu zemlje gdje ga je imenovao Ivan Pavao II.; bio je i predsjedatelj Biskupske konferencije od 2001. do 2007. godine. Benedikt XVI. imenovao ga je kardinalom: 24. ožujka 2006. Godine 2019. papa Franjo prihvatio je zbog godina njegovu ostavku na mjesto nadbiskupa Bordeauxa.

Javni ugled i riječ biskupa u Francuskoj uvelike su srozani zbog otkrića o seksualnim zlostavljanjima ili načinu na koji se s njima postupalo. Tema je u središtu plenarnog zasjedanja u Lurdu. Prije samo nekoliko tjedana doznalo se da je bivšeg biskupa Creteila, Michela Santiera, Vatikan prije više od godinu dana već kaznio zbog zloporabe ovlasti u seksualne svrhe. U tom kontekstu kritizirano je i što crkveni vrh tada nije obavijestio o procesu (kna; fratellanza.net). 

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.