Redovnici kombonijanci Talijanskoj BK: prekinite šutnju i osudite pogibiju migranata

Dok zemlje prvog svijeta žive u stresu od koronavirusa a njihove vlade razmišljaju kako pokrenuti ekonomiju, ispod radara nam promiče puno veća tragedija. Naša braća i sestre s južne hemisfere umiru u nadi da dođu u taj naš svijet i to nažalost često ne uspijevaju a nerijetki izgube i život u moru koje bi nas trebalo spajati. Danas, možda više nego ikad, možemo razumjeti što to znači ne prisustvovati posljednjem ispraćaju najmilijih čija grobnica postaje Sredozemno more. 

Misionari kombonijanci prozivaju Talijansku biskupsku konferenciju (CEI) da šuti i ne osuđuje ono što se ovih dana događa na Mediteranu. Kombonijanci traže da «biskupi podignu glas u korist one braće i sestara koji su za nas Krist razapeti u potrazi uskrsnuća», te izvještavaju o još jednom potonuću broda koje se dogodilo na Uskrs. U isto vrijeme fratri pozivaju na odgovornost Europu, «domovinu ljudskih prava, da organizira humanitarne koridore i da otvori luke za brodove koji spašavaju migrante» a od talijanske vlade traže da «povuče kriminalni dekret koji zatvara luke i da spašava ljudske živote na Mediteranu».

Činjenice na koje se osvrću redovnici kombonijanci utemeljene su na njihovom čvrstom zauzimanju stava koji se odnosi na potonuće gumenjaka između Malte i Tripolija, o čemu je izvijestio Sea Watch. «Ostavljeni su da umru sami na dan Uskrsa, ostavila ih je Europa koja isprazno govori o solidarnosti prema osobama koje trpe».

U međuvremenu – dodaju kombonijanci – brod Alan Kurdi luta Mediteranom sa 156 osoba. «Hoće li doista pronaći prolaz u zatvorenu Europu, pritajenu u solidarnosti?  Ili će se jednoga dana morati ponovno prignuti već odavno urušenoj Libiji?» 

Također zabrinjava vojna akcija generala Khalifa Haftara na čelu libijske vojske nacionalnog oslobođenja koji je bombardirao bolnicu Al Kadra u Tripoliju (izabranu za zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa) i tržnicu ribe, opkolivši grad i uskraćujući vodu za više od tri milijuna stanovnika glavnoga grada. «S pandemijom se nije zaustavio rat u Libiji i mi smo također ozbiljno odgovorni» – zaključuju redovnici kombonijanci u svom apelu objavljenom na Comboniani.org.

Cjelovito pismo redovnika pod nazivom Naša tromost je grijeh može se pročitati: OVDJE.

Fratellanza umana (22.04.2020.)

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.