Turska. Umro je Ibrahim Gökçek, glazbenik koji je 323 dana štrajkao glađu

Jučer 7. svibnja je – nakon 323 dana štrajka glađu do daljnjega, pa evo i do smrti – preminuo Ibrahim Gökçek (40), član glazbene skupine Grup Yorum. Umro je (moglo bi se reći: ubijen je) jer je mislio drugačije. Prije par dana je bio prekinuo štrajk te je hospitaliziran.

Nakon što je uhapšen u travnju 2019. godine, Gökçek je zajedno s ostalim članovima grupe odlučio svoj život staviti na kocku kako bi privukao pažnju institucija i javnosti te upozorio na nepravdu prema političkim zatvorenicima i umjetnicima. Njihovi su zahtjevi mali i jednostavni: sloboda izražavanja (grupi je gotovo 4 godine zabranjeno održavati koncerte u Turskoj!), neposredni prekid policijskih racija u njenom sjedištu u kulturnom centru Idil (više od 10 operacija u 3 godine), trenutno puštanje članova grupe i pravedno suđenje, izvješava Pressenza. Bila je to “pobjeda” benda čija se priča našla u novinama širom svijeta. No plaćena cijena bila je previsoka. 

Prošlog mjeseca, 3. travnja u Istanbulu je, nakon 288 dana bez hrane, umro još jedan član grupe – pjevačica Helin Bölek (28). Ostali članovi Grup Yorum trenutno su u turskim zatvorima, dok su neki u egzilu u inozemstvu. Glavna optužba koju iznosi tursko Erdoğanovo pravosuđe je “pripadnost terorističkoj organizaciji”. U pismu prije nekoliko dana Gökçek je napisao: “Oduvijek sam bio glazbenik, a sada me smatraju teroristom”.

Grup Yorum – Güleycan (2011.) – “Čak je i sunce zabranjeno… moja žuta topla ruža ruši zidove, nasmiješi se, nasmiješi se…”

U intervjuu prije nekoliko tjedana Gökçek je rekao: “Ovaj otpor je naše posljednje utočište. Nisu nam dopustili da činimo išta drugo. Hoćemo li umrijeti za pjevanje? Da, zato što je to naša ljubav prema ljudima i prema zemlji”.

U Turskoj su, od neuspjelog državnog udara u ljeto 2016. godine, udruženja za ljudska prava osudila pooštravanje mjera i lišavanje slobode pojedinca od strane izvršne Erdoğanove vlasti koja je uhitila tisuće ljudi, političkih neistomišljenika, disidenta, intelektualaca, novinara i aktivista.

Fratellanza umana (07.05.2020.)

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.