Poruka suca Mohameda Abdelsalama za Mediteranske teološke susrete u Lovranu

Sudac Mohamed Abdelsalam je glavni tajnik Višeg odbora za ljudsko bratstvo, glavni tajnik Muslimanskog vijeća starješina te bivši zakonodavni i pravni savjetnik velikog imama Al-Azhara Ahmeda Al-Tayeba. Papa Franjo mu je dodijelio papinski Orden bl. Pija IX., za njegove zasluge u širenju tolerancije i međureligijskog dijaloga. On je prvi Arap i musliman koji je dobio ovo priznanje.

Povodom trećeg izdanja Mediteranskih teoloških susreta u Lovranu od 14. do 20. srpnja 2024. glavni tajnik Višeg odbora za ljudsko bratstvo Mohamed Abdelsalam napisao je poruku nadbiskupu Uziniću i svim sudionicima, koju je u Lovranu pročitao doktorand Mihailo Vlajković, a čiji sadržaj prevodimo u cijelosti.

U ime Boga, Milostivog, Samilosnog.

Poštovani sudionici i sudionice,

Pozdravljam vas islamskim pozdravom, mir s vama svima. Na početku, želio bih izraziti svoju duboku zahvalnost Riječkoj nadbiskupiji što je domaćin ovog trećeg izdanja Mediteranskih teoloških susreta, koji okupljaju najbistrije umove novih naraštaja kako bi raspravljali o važnoj temi: “Kršćanstvo i islam: Bratstvo u podijeljenom svijetu”.

Kao što možda znate, sljedbenici islama i kršćanstva zajedno čine više od polovice svjetske populacije. Stoga nije pretjerano reći da stabilnost svijeta ovisi o suživotu i bratstvu između muslimana i kršćana.

U kontekstu ovih napora za promicanje suživota i ljudskog bratstva, ne samo između muslimana i kršćana, već i među svim ljudima, bez obzira na njihove razlike, prošlog veljače obilježena je peta godišnjica povijesnog trenutka u muslimansko-kršćanskim odnosima, pa čak i u ljudskim odnosima općenito: Potpisivanje Dokumenta o ljudskom bratstvu od strane Njegove Svetosti pape Franje, poglavara Katoličke crkve, i Njegove Eminencije Ahmeda Al-Tayeba, velikog imama Al-Azhara i predsjednika Vijeća mudraca muslimana. Ovaj dokument stoji kao jedna od najznačajnijih deklaracija u modernoj ljudskoj povijesti.

Želio bih podijeliti s vama podrijetlo ove povijesne deklaracije, koja je rezultat posvećenih napora koji su trajali godinu dana dok ovaj inspirativni dokument nije bio spreman biti otkriven iz Abu Dhabija svijetu. Sve je počelo 2018. godine, posebnim sastankom u Rimu između pape Franje i velikog imama Al-Azhara – sastankom na kojem sam imao čast prisustvovati.

Razgovor između ovih dvaju velikih religijskih ličnosti pretvorio se u raspravu o hipotetičkom petogodišnjem djetetu i o tome kako bi se jedno takvo dijete moglo ponašati prema drugima, koji su druge vjere, kad odraste i krene na studij. Što ako između ove studentice ili studenta i kolega sa studija nastane rasprava o pitanjima poput: tko će otići u raj ili jesu li ljudi iz drugih vjerskih tradicija spašeni? Kako bi ona ili on odgovorili?

Ideja je bila stvoriti resurs za studente poput vas – tako da se, kada nastanu ova pitanja, možete obratiti dokumentu o ljudskosti koja nam je zajednička, a koji su zajedno izradili dvojica najvažnijih vjerskih vođa na svijetu, predstavljajući kršćanstvo i islam.

U svjetlu izazova, ratova, sukoba i neviđenih kriza s kojima se naš svijet danas suočava, svi moramo podržavati vrijednosti ljudskog bratstva sadržane u ovom povijesnom dokumentu. To su vrijednosti koje moraju služiti kao kompas čovječanstvu da nas vrati na put mira, pravde i poštovanja.

Nadam se da će svaki od vas proučiti Dokument o ljudskom bratstvu i učiniti njegove principe stvarnošću na vašim vlastitim sveučilištima i u vašim zajednicama.

Neka ovi susreti u Lovranu budu prilika za unaprijeđenje kršćansko-muslimanskih odnosa i neka posluže kao svjetionik za naš svijet u ovim izazovnim vremenima. Hvala vam (fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.