Papa će opozvati ekskomunikaciju Martina Luthera?

Papa Lav X. je bulom Decet Romanu Pontefici, 3. siječnja 1521. godine, izopćio reformatora Martina Luthera. Treba li papa Franjo ukinuti tu ekskomunikaciju? Katolički i evangelički teolozi pozvali su papu Franju da to učini. Jedna od njih, dogmatska teologinja Johanna Rahner, komentira taj prijedlog i poručuje da bi to bio osobit “ekumenski znak”.

Teologinja iz Tübingena Johanna Rahner zalaže se za ukidanje povijesne ekskomunikacije koju je reformatoru izrekao papa Lav X. (1513.-1521.). Formalno povlačenje ekskomunikacije bio bi osobit “ekumenski znak”, rekla je teologinja u ponedjeljak 8. lipnja za Katholisch.de. “To bi današnjoj Katoličkoj crkvi omogućilo da izrazi zahvalnost za protestante”.

Na Duhovsku nedjelju, “Altenberger Ökumenische Gesprächskreis”, kojoj pripada i Rahner, objavila je priopćenje u kojem poziva papu Franju na ukidanje bule Lutherova izopćenja. Ova skupina okuplja oko 30 evangeličkih i katoličkih teologa koji su, osim poziva upućenog Papi, istodobno pozvali i Svjetsku luteransku federaciju (LWF) da povuče Lutherovo proglašenje pape “Antikristom”. Obe osude i dalje stoje na putu ekumenskog zbližavanja katolika i protestanata, priopćili su teolozi u izjavi pod naslovom Versöhnung nach 500 Jahren [Pomirenje nakon 500 godina].

“Ekumenizam živi od simboličkih djela i povlačenje bule protiv Luthera bilo bi izrazito važno”, rekla je Rahner. Teologinja smatra da se dio ekumenskog dekreta “Unitatis redintegratio”, donesenog na Drugom vatikanskom koncilu (1962.-65.), već može protumačiti kao ukidanje Lutherove ekskomunikacije, no opoziv izpoćenja iz 1521. godine bio bi od velike važnosti jer se ono odnosi i na sadržaj reformatorova učenja.

Pored toga, u ocjenu Lutherova govora o papi kao “Antikristu” – kaže Rahner – mora se uzeti u obzir i Lutherova osobna i povijesna situacija. “Luther je, posebno u starosti, imao ogromne apokaliptične strahove”, a takvi oštri izrazi nastali su i zbog “stila vremena”. Svjetska luteranska federacija je, povodom 500. obljetnice reformacije (1517.-2017.), organizirala studijski rad koji je kritizirao Lutherovu izjavu o Papi kao “Antikristu” te su predložili njen opoziv, podsjetila je Rahner. Sada se ona može povući.

Rahner se zalaže i za razvoj kulture sjećanja na reformaciju. “Još uvijek smo u ozračju godišnjice izlaganja teza iz 1517. godine, a sljedećih godina bit će mnogo 500. obljetnica”. Krajnja je 2030. godina, kada će biti 500 godina od usvajanja “Confessio Augustana” [“Augsburška vjeroispovijest”] koja je temelj luteranske konfesije.

Početkom godine Svjetska luteranska federacija i Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana objavili su da planiraju organizirati zajedničko sjećanje o 500. obljetnici Lutherove ekskomunikacije 3. siječnja 1521. godine. Prema najavi, taj događaj luterana i katolika trebao bi se održati u Rimu, a bit će organizirana i zajednička molitva. Ekumenski susret trebao bi se dogoditi 25. lipnja 2021., “u iščekivanju 500. obljetnice ‘Augsburške vjeroispovijesti’, koja je na taj dan javno predstavljena 1530. godine”, stoji u priopćenju.

Podsjećamo, 7. prosinca 1965. godine, dan prije završetka Drugog vatikanskog koncila, obavljeno je obostrano ukidanje ekskomunikacija između pape i carigradskog patrijarha. 

Fratellanza umana (08.06.2020.) 

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.