Žrtva policijske brutalnosti u Buffalu Martin Gugino katolički je mirovni aktivist

Incident, snimljen videozapisom, u kojem američki policajci odgurnu starijeg gospodina nakon čega on glavom udara od pod, postao je viralan i obišao je svijet. Postao je i simbol policijske brutalnosti prema onima koji mirnim putem traže upravo reformu američkog policijskog postupanja. U videu se vidi policajac kako gura Martina Gugina (75) koji pada na pločnik, udarajući glavom. Dok Gugino leži nepomičan i krvari, nitko od policajaca ne priskače mu u pomoć. Gugino je ostao u medicinskom centru okruga Erie u teškom stanju, iako više nije na intenzivnoj njezi, rekao je njegov prijatelj. Policijski upravitelj naposljetku je suspendirao dvojicu policajca iz Buffala koji su bili uključeni u incident, a protiv njih je podignuta i optužnica.

Predsjednik Donald Trump je, u populističkom stilu, iznio svoje sasvim neosnovane tvrdnje, kazavši da “prosvjednik iz Buffala kojeg je policija odgurnula može biti Antifa provokator. 75-godišnji Martin Gugino odgurnut je nakon što se pojavio da skenira policijsku komunikaciju. Gledao sam, pao je jače nego što je gurnut” – napisao je američki predsjednik.

Prijatelji umirovljenog računalnog programera Gugina su opisali kao pobožnog katolika koji je svojevremeno pohađao privatnu isusovačku školu Canisius u Buffalu i koji je strastveni zagovornik prava siromašnih i obespravljenih. Gugino je svoju dosadašnju mirovinu proveo pružajući ruku u mnogim aktivnostima, među njima i u prosvjedima Black Lives Matter.

“Martin ima strast za socijalnu pravdu”, rekao je Mark Colville, koji vodi katolički radnički pokret Amistad (Amistad Catholic Worker) u New Havenu, Connecticut. On Gugina poznaje godinama. “Kad vidi nepravdu, želi biti uključen u to da se to ispravi”. Colville je rekao da je Gugino odlazio više puta iz svog doma u predgrađu Buffala, od Amhersta do New Havena, – šest i pol sati vožnje – kako bi pripremio i poslužio obroke u Amistadu, kući gostoprimstva koja svoju misiju opisuje kao “naslijedovanje Isusa u traženju pravde za siromašne”. Gugino nikad nije želio skretati pozornost na svoj rad, rekao je Colville. On je živio sam, brinuo je za majku dok nije umrla, a nedavno je izgubio i sestru.

Colville je subotu otišao do Buffala da vidi može li posjetiti svog prijatelja u bolnici. Nisu mu dozvolili, pa je učinio sljedeću stvar: otišao je u grad i zauzeo njegovo mjesto na prosvjedu u ulici gdje su video snimci uhvatili policiju kako Gugina bacaju na zemlju, rastjerujući prosvjednike okupljene ispred Gradske vijećnice, piše Religionnews.

“Martin je stidljiv i rezerviran”, rekao je Colville. “Sviđa mu se njegova privatnost. On ne pravi spektakl od sebe. Voli biti prisutan i biti uključen u ove pokrete za pravdu. Ali to ne čini radi samopromocije”.

Tom Casey, umirovljeni građevinski inženjer iz Buffala i lokalni koordinator međunarodnog katoličkog pokreta za mir Pax Christi, rekao je kako je ideja da je Gugino provokator smiješna. “Gugino je uvijek poštivao druge. Nikad ga nisam čuo kako koristi ružnu ili bijesnu riječ protiv bilo koga i provodio sam puno vremena razgovarajući s njim”, rekao je Casey.

Fratellanza umana (12.06.2020.)

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.