Turkson: Papin djelitelj milostinje ilegalac? Pa i Isusu su prigovarali da krši zakon!

Foto: KNA

Kardinal prefekt Dikasterija za cjelovit ljudski razvoj komentira intervenciju kardinala Krajewskog koji je osobno uljučio električnu energiju u jednoj bespravno naseljenoj zgradi u Rimu: “Pa i Isusu su prigovarali da krši zakon”

Kardinal Peter Appiah Turkson, prefekt Dikasterija u Službi cjelovitog ljudskog razvoja, komentirao je za La Stampu vijesti koje već danima održavaju rasprave u svim medijima, odnosno intervenciju Apostolskog djelitelja milostinje, poljskog kardinala Konrada Krajewskog, koji je uklonio pečate s mjerača električne energije jedne bespravno naseljene zgrade u Rimu. 

“Gesta je to koja nije bila potaknuta nedostatkom poštivanja zakona, nego je ona djelo milosrđa” prema 420 osoba koje tamo žive (među kojima je 98 djece) bez električne energije već tjedan dana, naglašava kardinal iz Gane. 

U vatikanskom tiskovnom uredu kardinal Turkson je predstavio The Economy of Francesco, događaj zakazan za ožujak 2020. u Asizu, odnosno sastanak mladih ekonomista, poduzetnika i doktoranata iz cijelog svijeta s Papom kako bi “oživjeli ekonomiju” prema “društvenoj viziji”.

Nije li i gesta poput one kardinala Krajewskog dio “društvene ekonomije” pape Franje?

“Ured Apostolskog djelitelja milostinje ‘oružje’ je milosrđa pape Franje u Vatikanu. Posljednjih nekoliko godina ured je uplatio oko tri milijuna eura, ne za spas ljudi koji žive u Vatikanu, nego Talijana u teškoćama i siromaštvu u njihovim kućama. Toliko je obitelji koje ne mogu platiti električnu energiju i slično, i kome se obraćaju? Uredu Apostolskog dijelitelja milostinje koji nikada nije uskratio pomoć talijanskim obiteljima. Zato što su inicijative za pomoć drugima – odnosno biti ‘dobri Samarijanci’ za najpotrebitije – svojstvene misiji Crkve”. 

Međutim, sporna je nezakonitost kardinalove intervencije…

“Da, ok, legalnost. Ista kritika bila je i ona koju su uputili Isusu u njegovo vrijeme: protuzakonito je raditi subotom. No, je li zakonitost ta koja prevladava ili čini dobro drugome? Što izabrati?”

Kako biste opisali tu gestu koja bi mogla imati i pravne posljedice?

“Ova epizoda u rimskoj zgradi nije bila potaknuta nedostatkom poštivanja zakona i slično, već milosrđem. Dakako, kardinal ništa nije skrivao, nego je prije odlaska ostavio posjetnicu i preuzeo svu odgovornost. Ponavljam, pitanje je isto: Je li dopušteno liječiti sobotom, da ili ne? Je li dopušteno ostaviti tamo djecu danima bez struje, starije ili bolesne vezane za aparate? Onda se stvari kasnije urede. Nitko nije htio kršiti zakon, ali moramo pomagati ljudima”.

Jeste li kao Dikasterij za cjelovit ljudski razvoj ikada imali slične slučajeve?

Naš Dikasterij čini samo mali dio naspram onoga što čini Ured Apostolskog djelitelja milostinje. Kad se dogodi neka katastrofa u svijetu mi, nakon što smo naslijedili taj zadatak od Cor Unuma, uvijek šaljemo neku sumu ‘prve pomoći’. Tada proučavamo težinu situacije i shvatimo kako dalje djelovati”.

Jučer ujutro u Apostolskoj palači održan je među-dikasterijalni sastanak s Papom, je li se razgovaralo i o ovim događajima?

“Ali bio je to privatni sastanak (smijeh)! U svakom slučaju, govorili smo načelno o reformi Kurije koja je u tijeku a započela je već ujedinjenjem Dikasterija kojeg vodim, Dikasterija za laike, obitelj i život, Dikasterija za komunikacije itd. Sveti Otac će, kao što znamo, uskoro objaviti dokument koji će pratiti ovaj proces koji se odvija u tri smjera: pojednostavljenje struktura, njihova učinkovitost i djelotvornost, inovacija”.

Hoće li se osnovati super-Dikasterij za evangelizaciju o kojem se toliko pričalo?

“Svaki se Dikasterij treba posvetiti evangelizaciji, svaki sa svojim osobitostima i zadacima. To je nekoliko puta ponovljeno na jučerašnjem sastanku: svaki Dikasterij ima osnovni zadatak, a to je misija. Sam društveni nauk Crkve, još od vremena Ivana Pavla II., definiran je instrumentom evangelizacije. Svaka pojedina stvar koju činimo trebala bi biti usmjerena na promicanje poslanja Crkve, donositi Evanđelje svijetu” (la stampa; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.