Kardinal Krajewski siromašnima uključio električnu energiju

Talijanski mediji u ponedjeljak pišu o hrabrosti Papinog djelitelja milostinje kardinala Konrada Krajewskog i nazivaju ga “Papinim Robinom Hoodom” jer je prekršio zakon kako bi vratio električnu energiju u bespravno naseljenu zgradu u Rimu.

Zgrada se nalazi na Eskvilinu, u širem središtu grada. Struja joj je isključena 6. svibnja čime je 400 njezinih stanara ostalo u mraku.

Krajewski, Papin djelitelj milostinje, u subotu ih je otišao posjetiti. Spustio se u šaht u kojem se nalaze električna brojila i – “bi svjetlo”.

“Situacija je bila očajna. Preuzimam punu odgovornost. Neka mi pošalju kaznu ako žele, platit ću je”, kazao je Krajewski u razgovoru za Corriere della Sera.

U napuštenoj zgradi živi oko 400 ljudi, među kojima je stotinjak djece.

Njegov je potez kritizirao desni populist i talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Kardinala je pozvao da plati i “300.000 eura neplaćenih računa talijanskih obitelji”.

“Ja se ne bavim politikom nego humanitarnim radom i brinem se za te ljude, obitelji i djecu”, odgovorio je Krajewski.

Nakon što je kardinal uključio električnu energiju, u subotu navečer pred zgradu su stigli radnici rimske elektrodistribucije kako bi je opet isključili. U tome su ih spriječili stanari formiravši ljudski lanac.

Na kardinalovu stranu stali su mnogi humanitarci, među kojima i Lucia Ercoli, direktorica udruge “Medicina Solidale”, udruge liječnika volontera koji se brinu za siromašne i najslabije osobe u Rimu.

“Ostaviti djecu u mraku moglo bi značiti biti u mraku pred Bogom na Sudnjem Danu i to mi je vrlo jasno. A Crkva – a rekla bih i svaka osoba koja je u svom životu susrela Isusa iz Nazareta – ne može imati nikakvih sumnji oko toga na kojoj strani ona treba biti”, kazala je Ercoli za Vatican News.

Fratellanza umana (13.05.2019.)

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana su vlasništvo stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.