Nauk za mir i protiv licemjerja

Papine riječi u prilog rezoluciji UN-a za globalni i neposredni prekid vatre koji će utješiti stanovništvo i pomoći u suočavanju s pandemijom Covida-19.

Andrea Tornielli, Vatican News

Posljednjih dana Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odobrilo je rezoluciju o “trenutnom prekidu neprijateljstava u svim situacijama tijekom najmanje 90 uzastopnih dana”, kako bi se zajamčila humanitarna pomoć pogođenom stanovništvu i oduprlo razornim posljedicama širenja Covida-19. Franjo je govorom na kraju Angelusa želio dati svoju podršku inicijativi, nadajući se da će se globalno primirje ostvariti “učinkovito i brzo”. Papina inicijativa predstavlja novi korak na dugom putu. Korak je još žurnije učinjen zbog krize koju je izazvala pandemija, čije najrazornije posljedice – poput ratova – pogađaju najsiromašnije.

Papa je u nedjelju, 29. ožujka, već uputio ovaj zahtjev, podržavajući apel kojeg je u vezi s tim pet dana ranije uputio generalni tajnik Ujedinjenih naroda. António Guterres je pozvao na “globalno i trenutno primirje u svim dijelovima svijeta”, pozivajući se na izvanredno stanje izazvano Covidom-19 koji ne poznaje granice. Franjo se pridružio “onima koji su prihvatili ovaj apel” i pozvao je sve da se uključe zaustavljanjem svih oblika ratnih neprijateljstava, promičući stvaranje koridora za humanitarnu pomoć, otvorenost diplomaciji, pozornost prema onima koji nalazi se u situaciji najveće ranjivosti”.

Papa se nada da će zajedničko nastojanje u suzbijanju pandemije “svima omogućiti da prepoznaju našu potrebu jačanja bratskih veza kao članova jedne jedine obitelji. Konkretno, da će potaknuti obnovljenu predanost za nadilaženje suparništva između lidera nacija i drugih zainteresiranih strana. Sukobi se ne rješavaju ratom! Potrebno je prevladati antagonizme i suprotnosti dijalogom i konstruktivnim traženjem mira”.

U sljedećim tjednima Franjo je još dva puta osudio izdvojene troškove za naoružanje. U homiliji uskrsnog bdjenja u bazilici Svetoga Petra rekao je: “Utišajmo vapaje smrti, dosta ratova! Zaustavite proizvodnju i trgovinu oružjem, jer nam treba kruh, a ne puške”. Papa Bergoglio je ponovno htio podsjetiti na ovu temu koja predstavlja konstantu njegova pontifikata, pa i u onoj dužoj od dvije marijanske molitve predložene vjernicima da se mole na kraju krunice tijekom svibnja: “Pomozi vođama naroda da rade mudro, zauzeto i velikodušno, pomažući onima kojima nedostaje neophodno za život, planirajući društvena i ekonomska rješenja s predviđanjem i u duhu solidarnosti. Presveta Marijo, dodirni savjesti tako da velike svote koje se koriste za povećanje i usavršavanje naoružanja budu namijenjene promicanju odgovarajućih studija kako bi se spriječile slične katastrofe u budućnosti”.

Franjo je nekoliko puta i u različitim prilikama prethodnih godina osudio “licemjerje” i “grijeh” vođa onih zemalja koji “govore o miru a prodaju oružje za stvaranje tih ratova”. Te riječi je ponovio i na povratku s posljednjeg međunarodnog putovanja prije izbijanja pandemije, onoga u Tajland i Japan: “U Nagasakiju i Hirošimi zaustavio sam se u molitvi, susreo sam neke preživjele i rođake žrtava te ponovio čvrstu osudu nuklearnog naoružanja i licemjerje govora o miru uz proizvodnju i prodaju ratne artiljerije”.

Prema izvještaju Oxfam-a, globalna vojna potrošnja u 2019. godini dotaknula je dvije tisuće milijardi dolara a trenutno je dvije milijarde ljudskih bića zarobljeno u zaraćenim zemljama te su iscrpljeni nasiljem, progonom, glađu a sada i izvanrednom situacijom izazvanom pandemijom.

Fratellanza umana (07.07.2020.)

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

https://www.facebook.com/fratellanzaumana
Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.