Papa će uskoro objaviti socijalnu encikliku o “ljudskom bratstvu”

Treća enciklika pape Franje o ljudskom bratstvu mogla bi se pojaviti do kraja ove godine. Prema izvještajima talijanskih medija biskup Rietia Domenico Pompili najavio je to u srijedu u govoru povodom jedne franjevačke obljetnice. Prema franjevačkom portalu ilCattolico, rekao je: “Uskoro će i sam Papa objaviti encikliku o temi ljudskog bratstva”. Vatikan još nije potvrdio najavu. 

Enciklika bi se mogla pojaviti uoči gospodarskog kongresa o održivosti “The Economy of Francesco” u Asizu u studenom ove godine, pa bi pretpostavljeni datum objave mogao biti 4. listopada, blagdan svetog Franje Asiškog. Ovaj svetac je itekako povezan s poštovanjem prema stvorenome i međureligijskom dijalogu. Prije toga Papa bi mogao poslati pismo i Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda 15. rujna povodom 75. obljetnice.

Budući da se radi o socijalnoj enciklici, ona bi se, prema različitim medijskim izvještajima, mogla baviti svijetom nakon pandemije Covida-19, zaštitom svega stvorenoga, mirom te dijalogom različitih religija. Na to ukazuje i intervju objavljen u četvrtak s kardinalom državnim tajnikom Pietrom Parolinom. U razgovoru objavljenom u časopisu talijanskog ekonomskog i socijalnog istraživačkog centra Riparte L’Italia, Parolin naglašava da je pandemija “otkrila i našu međuovisnost i našu zajedničku slabost i zajedničku krhkost”. Takve međusobne ovisnosti također su bile tema ranijih socijalnih enciklika i bile su ključne za socijalni diskurs pape Franje.

Treća enciklika pape Franje

Prevladati korona-krizu moguće je samo zajedno: “Danas se suočavamo s tehnološkom, socijalnom i političkom međuovisnošću koja žurno zahtijeva etiku solidarnosti”, rekao je kardinal. Parolin se pozvao na koncept “Ubuntu”, izveden iz jezika Bantu, što se može prevesti kao “čovječnost” ili “zdrav razum”: “Ja sam ono što jesam zbog onoga što smo svi”, objasnio je kardinal, prenosi Katholisch.de.

Ako se najave počnu realizirati, bila bi ovo treća enciklika u mandatu pape Franje. 2013. godine, na početku svog pontifikata, objavio je Lumen fidei o vjeri. Pripremni rad za tu “njegovu” encikliku napravio je njegov prethodnik papa Benedikt XVI., pa se ona naziva i “učiteljskim pismom iz četiri ruke”. U 2015. godini objavljena je ekološka enciklika Laudato si, s podnaslovom “Briga za zajedničku kuću”, a bavila se zaštitom okoliša i klime, te socijalnom pravednošću i kreativnom odgovornošću.

Fratellanza umana (28.08.2020.)

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

https://www.facebook.com/fratellanzaumana
Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.