Na grobu sv. Franje Papa potpisao “Fratelli tutti”

Papa Franjo je danas, 3. listopada, slavio misu i potpisao svoju treću encikliku, zahvalivši na kraju na pripremi dokumenta koju je odradio Prvi odjel Državnog tajništva.

Debora Donnini

To je malo mjesto susreta koje svake godine posjećuju tisuće ljudi iz svih krajeva svijeta. U kripti donje bazilike papa Franjo je slavio misu i na kraju, na grobu Siromaha iz Asiza, potpisuje svoju treću encikliku Fratelli tutti, posvećenu bratstvu i socijalnom prijateljstvu, vrednotama koje su izuzetno bitne za vraćanje nade i za poticaj čovječanstvu ranjenom i pandemijom Covid-19. Enciklika je to koja dobiva ime po riječima svetog Franje i koja će javnosti biti predstavljena sutra.

Zahvalnost prvom odjelu Državnog tajništva
Papa Franjo nije održao homiliju. Molitva, šutnja i jednostavnost obilježili su ovaj posjet koji se, po želji Pape zbog zdravstvene situacije, odvija bez sudjelovanja vjernika, uz liturgiju blagdana svetog Franje, u njegovu uočnicu. Neposredno prije potpisivanja, Papa je želio zahvaliti Prvom odjelu Državnog tajništva koji je radio na izradi i prijevodima enciklike.

Sada ću potpisati Encikliku, koju će na oltar donijeti monsinjor Paolo Braida koji je zadužen za prijevode kao i za papine govore u Prvom odjelu (Državnog tajništva). On sve nadgleda i zbog toga sam želio da danas bude ovdje i da mi donese Encikliku. Također su s njim došla dva prevoditelja: Don Antonio, prevoditelj na portugalski jezik: preveo je sa španjolskog na portugalski; i Don Cruz koji je Španjolac i donekle je nadgledao ostale prijevode sa španjolskog izvornika. Činim to u znak zahvalnosti cijelom prvom odjelu Državnog tajništva koji je radio na izradi i prijevodu.


Ovo je četvrti put da Papa odlazi u Asiz
Papa Franjo stigao je rano poslijepodne u Sacro Convento, uz baziliku koja od 1230. godine čuva ostatke umbrijskog sveca čije ime nosi. Dočekao ga je čuvar samostana u Asizu, p. Mauro Gambetti. Na euharistijskom slavlju sudjelovalo je dvadesetak fratara, nekoliko redovnica, zajedno s biskupom biskupije Domenicom Sorrentinom i kardinalom Agostinom Vallinijem, papinskim legatom za bazilike Svetog Franje i Svete Marije od Anđela u Asizu. Ovo je četvrti put da papa Franjo odlazi u Asiz.

Sutra će na ovoj stranici biti moguće pročitati prikaz nove papine enciklike na hrvatskom jeziku.

Fratellanza umana (03.10.2020.)

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

https://www.facebook.com/fratellanzaumana
Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.