Austrija otpustila vojnog imama podrijetlom iz Bosne

U četvrtak 22. listopada austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner otpustila je vojnog imama Abdulmedžida Sijamhodžića. “Javno je pokazivao svoje simpatije prema bivšem pokretu džihadista u Bosni”, stoji u izjavi ministarstva. “Suradnja s njim okončana je s trenutnim učinkom do daljnjeg”, rekla je Tanner. Okidač za smjenu je fotografija s ratnim zločincem.

Prema informacijama austrijskih medija, okidač za smjenu imama bosanskih korijena je njegova Facebook objava fotografije s bivšim generalom jugoslavenske vojske optuženim za ratne zločine Atifom Dudakovićem te “lajkanje” “Božjih ratnika”. Tanner je jasno rekla da su započeta sveobuhvatna ispitivanja. Ako se navodi potvrde, slijedit će i daljnje mjere. Tanner: “Ne razumijem takvo ponašanje i neću tolerirati takve postupke pod mojim vodstvom”, piše Kronen Zeitung.

Političkom islamu nije mjesto u oružanim snagama, “stoga pozivam islamsku vjersku zajednicu – u interesu buduće dobre suradnje – da povuče imama Sijamhodžića i zamijeni ga”, rekla je ministrica. Suradnja s Islamskom vjerskom zajednicom će se naravno nastaviti.

Ranije je glasnogovornik obrane FPÖ-a Reinhard Bösch kazao da se sumnja kako vojni imam “dijeli džihadističke videozapise i da ima kontakte s ratnim zločincima”.

Fotografije s ratnim zločincima

Hrvatsko državno odvjetništvo podiglo je u ožujku 2017. optužnicu protiv Dudakovića i nekoliko drugih časnika Armije RBiH zbog ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima tijekom rata u BiH. U kaznenoj prijavi na teret mu se stavlja sudjelovanje u uništavanju Zadra te ratni zločini protiv srpskih civila na teritoriju Hrvatske u Dvoru na Uni, Rakovici, Plitvicama i Glini. Dudakovića se također sumnjiči da je naručio ili sudjelovao u ubojstvu zapovjednika 101. pukovnije HVO-a Vlade Šantića, kojeg je uhitila vojna policija Armije RBiH 9. ožujka 1995., kada je vjerojatno i ubijen.

Ovaj austrijski primjer trenutačnog otkaza pokazuje funkcionalnost pravne države, odnosno vladavinu prava kada je u pitanju veličanje ili simpatiziranje ratnih zločinaca, što vrijedi i za vjerske službenike a što, s druge strane, na zamljama zapadnog Balkana i nije slučaj.

Fratellanza umana (23.10.2020.)

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

https://www.facebook.com/fratellanzaumana
Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.