Poljska: Svećenik prosvjednicima prijetio pištoljem

U Poljskoj se, nakon gotovo potpune zabrane pobačaja, nastavljaju prosvjedi protiv Vlade i Crkve. U jednom selu svećenik je prosvjednicima i policiji prijetio s pištoljem u ruci.

U Poljskoj je svećenik ljudima koji su sudjelovali u protestu prijetio oružjem. 53-godišnji klerik je u gradu Czernikowo, u blizini Toruna u središtu zemlje, izašao iz župne kuće u srijedu navečer s oružjem u ruci, izvijestio je u četvrtak Radio Zet. Prijetio je i sudionicima prosvjeda i policajcima.

Prema medijskim izvještajima policija je uhitila svećenika i oduzela mu šest komada naoružanja, uglavnom za lov. Prema prvim istraživanjima dužnosnika, svećenik je lovac. Sad mu prijeti sudski postupak.

Prošli je tjedan poljski Ustavni sud presudio da u budućnosti pobačaji neće biti dopušteni čak i ako fetus ima ozbiljne deformacije. To znači da su pobačaji legalni samo ako je zdravlje trudnice ugroženo ili ako je trudnoća posljedica kaznenog djela. Od tada diljem Poljske traju masovni ulični prosvjedi protiv nacionalne konzervativne vladajuće stranke PiS (Mir i pravda) i Katoličke crkve.

Optužbe prema Crkvi

Između ostalog, aktivisti su tijekom vikenda prekinuli nekoliko crkvenih liturgija. Neke crkve su išarane sloganima, kao i spomenik papi Ivanu Pavlu II. (1978-2005) u jednom malom gradu. Skupine za ženska prava pozvale su na otpor pooštravanju zakona, optužujući Crkvu da je značajno pridonijela kontroverznoj presudi Ustavnog suda, piše Katholisch.de.

U srijedu je predsjednik i zamjenik šefa vladajućeg PiS-a Jaroslaw Kaczynski branio presudu o gotovo potpunoj zabrani pobačaja. Ustav ne dopušta nijednu drugu presudu, rekao je i pozvao sve članove i simpatizere stranke da zaštite Katoličku crkvu od napada i demonstranata. Ranije su ultradesničarske skupine najavile uspostavu “nacionalne garde” za zaštitu Katoličke crkve.

Biskupi zabrinuti, fr. Guzynski: Trebaju se ispričati

Poljski biskupi izrazili su zabrinutost zbog prosvjeda. “S velikom boli promatramo eskalaciju socijalnih napetosti i agresije”, stoji u izjavi Stalnog vijeća Poljske biskupske konferencije objavljenoj u srijedu. Svećenici su se, između ostalog, žalili na vulgarni jezik koji su koristili neki prosvjednici, “pustošenje crkava”, skrnavljenje svetih mjesta i sprečavanje vjerskih službi, te su pozvali na objektivan socijalni dijalog bez nasilja.

Međutim, u petak se dominikanac Pawel Guzynski založio za ispriku od strane biskupa. Ljudi s pravom prosvjeduju jer je Crkva pogriješila i neizravno isprovocirala situaciju remećenjem osjetljive socijalne ravnoteže, rekao je za TVN24.

Fratellanza umana (30.10.2020.)

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

https://www.facebook.com/fratellanzaumana
Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.