Ekonomski i drugi interesi koče provedbu reforme ženidbenog procesa

“Uspjeh reforme nužno prolazi kroz obraćenje struktura i ljudi, stoga ne dopustimo da ekonomski interesi nekih odvjetnika ili strah od gubitka moći nekih sudskih vikara zaustave ili odgode reformu”, kazao je Papa Franjo na otvaranju 73. generalnog zasjedanja Talijanske biskupske konferencije.

Sinodalnost i kolegijalnost, reforma ženidbenog procesa, te odnos biskupa i svećenika tri su teme o kojima je govorio Rimski biskup. Govoreći o primjeni reforme ženidbenih procesa, rekao je da su motu proprij Mitis Iudex Dominus Iesus i motu proprij Mitis et Misericors Iesus iz 2015., kojima se uvodi kratki postupak i mogućnost izravnog obraćanja lokalnom biskupu, utemeljeni na bliskosti i besplatnosti. 

“Blizina ranjenim obiteljima znači da se presuda, kada je to moguće, održi u biskupijskoj crkvi, bez odgađanja i bez nepotrebnoih produljenja. Besplatnost, po evanđeoskom mandatu ‘besplatno primiste, besplatno dajte’ zahtijeva da crkveno proglašenje ništavnosti braka ne smije koštati toliko da ga siromašni ljudi ne mogu podnijeti”, istaknuo je.

Međutim, reforma je – primjetio je Papa sa žaljenjem – “nakon više od četiri godine u mnogim biskupijama još uvijek daleko od primjene”. Reformom moramo pokazati da je “Crkva majka i da u srcu ima dobro svoje djece”, a to su u ovom slučaju oni koji su “obilježeni ranom slomljene ljubavi”, te zaključuje: “Uspjeh reforme nužno prolazi kroz obraćenje struktura i ljudi, stoga ne dopustimo da ekonomski interesi nekih odvjetnika ili strah od gubitka moći nekih sudskih vikara zaustave ili odgode reformu”.

Fratellanza umana (21.05.2019.)

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana su vlasništvo stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.