Nadbiskup Uzinić: Enciklika ‘Fratelli tutti’ sadrži autentično naučavanje Evanđelja

Novoimenovani nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije Mate Uzinić u utorak 10. studenoga u emisiji Vidljivi tragovi u produkciji Splitsko-makarske nadbiskupije naglašava da “Papa Franjo ne mijenja Evanđelje, nego ga samo autentično tumači”. Donosimo snimku razgovora s novoimenovanim nadbiskupom u kojoj govori o trećoj enciklici Pape Franje Fratelli tutti.

Nadbiskup Mate Uzinić je, s tabletom ispred sebe, gledateljima u emisiji dodatno pojasnio aktualnu encikliku pape Franje Fratelli tutti koju je rimski biskup potpisao u Asizu 3. listopada, dok je službeno objavljena dan kasnije u Vatikanu.

“Riječ je o iznimno važnoj enciklici, Papinom okružnom pismu, a mi kao smo biskupi pozvani pomoći da vijest o toj enciklici i o njezinu sadržaju na adekvatan način dopre do što više vjernika”, kazao je na početku razgovora nadbiskup Uzinić, te dodao da “ova enciklika sadrži autentično naučavanje Svetog Oca i kao takvo ono je ponuđeno vjernicima koji bi ga trebali prihvaćati s poštovanjem i poslušnošću”.

Nadbiskup je pripomenuo da enciklika sadrži brojne Papine intervente iz njegova pontifikata, njegove nastupe,  propovijedi, a Papa se poziva i na prethodne rimske biskupe i njihovo naučavanje. U sebi, kaže Uzinić, među ostalim, sadrži i citat HBK da “svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje”, ali sadrži brojne ideje i misli različitih biskupskih konferencija. “Ona je plod pontifikata pape Franje, uključuje i Dokument o ljudskom bratstvu kojeg je Papa potpisao u Abu Dhabiju”.

“Ovo je svojevrsni nastavak Papine prethodne enciklike Laudato si’. U istoj se poziva i na papu Pavla VI., papu Benedikta XVI., navodi također papu Ivana Pavla II. Ova je enciklika, moglo bi se kazati, nastavak socijalnog nauka Crkve. Papa želi da proširimo svoje obzore, proširimo obzore bratstva”, kaže nadbiskup, naglašavajući da “Papa Franjo ne mijenja Evanđelje, nego ga samo autentično tumači“.

Voditeljica je napomenula da je međureligijske molitvene susrete od rimskih biskupa prvi započeo papa Ivan Pavao II., koji je bio i prvi papa u povijesti koji je posjetio džamiju. Glede međureligijskih molitvi i susreta nadbiskup Uzinić ističe da mi pritom poštujemo i prihvaćamo druge, ne odričemo se svoje vjere nego je upravo svjedočimo pred drugima, jer “Evanđelje se nudi, ono se ne nameće“. “U slobodi i različitosti možemo ići naprijed” jer “u vjeri nema prisile”.

Nažalost, kada su u pitanju migranti, mi često čujemo od vjernika kako šalju nekršćanske poruke“, pa se govori protiv njih jer su druge vjere te im se kao posljedica te retorike odbija pomoći. “Moramo biti otvoreni drugima i ako se mi drugih bojimo, to ne govori o tome kakvi su drugi. To govori o tome kakvi smo mi – znači da baš nismo sigurni u ono što smatramo da imamo”, napomenuo je među ostalim nadbiskup Uzinić.

Voditeljica Danira Matijaca je najavila da će i u sljedećoj emisiji Vidljivi tragovi, koja je na rasporedu na TV Jadran u utorak 18. studenoga u 20 sati, nadbiskup Uzinić nastaviti analizirati Papinu encikliku.

Fratellanza umana (11.11.2020.)

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

https://www.facebook.com/fratellanzaumana
Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.