Nove tragedije u moru (ravnodušnosti): “Gdje je moj sin? Izgubila sam dijete!”

Medeteran je od danas grob novih 100 utopljenih osoba. Ovo je već osmi brodolom od 1. listopada. Ljudi i dalje ginu u moru (ravnodušnosti) na putovanjima nade. Ove godine zabilježeno je ukupno 900 utopljenih osoba u Sredozemlju no strahuje se da ih ima mnogo više. Open Arms je objavio šokantan video u kojem mlada žena u trenutku spašavanja viče “Gdje je moj sin? Izgubila sam dijete!”.

I dalje se nastavljaju slati zahtjevi upozorenja na nekoliko dezorijeniranih plutajućih ili potpoljenih plovila u središnjem Mediteranu. Španjolski brod Open Arms spasio je živote 111 osoba te izvukao 5 beživotnih tijela. Ipak, hitna medicinska evakuacija koju je zatražio za malog Josepha nije stigla na vrijeme. Nakon 24 sata od brodoloma nevladina organizacija Open Arms odlučila je objaviti video koji prikazuje tragediju kojoj su svjedočili spasitelji koji su činili sve da spase živote što većem broju osoba. Na snimci se vidi upravo spašena mlada žena na brodu koja tjeskobno ponavlja: “Izgubila sam dijete! Gdje je moj sin?”. Bila je to mama malog Josepha.

https://www.facebook.com/watch/?v=812256199564547

“Razmišljali smo o tome je li prikladno pokazati gorki krik brodoloma, ovu bol i tjeskobu” – pojasnila je španjolska nevladina organizacija na Twitteru. “Odlučili smo objaviti što se događa na tom dijelu mora da naše oči ne budu jedine koje to gledaju i kako bi ovo što se događa odmah prestalo”, prenosi talijanski Avvenire.

Tijelo malog Josepha, šestomjesečnog novorođenčeta iz Gvineje koje je u srijedu bilo žrtva brodoloma u libijskim vodama, odvedeno je na Lampedusu i sada se nalazi u mrtvačnici na tom otoku. Tijekom noći letjelica obalne straže izvela je hitnu medicinsku evakuaciju dviju žena, od kojih je jedna trudna, te za već mrtvu bebu. Njih troje bili su na brodu organizacije Open Arms te su prebačeni na Lampedusu. Još tri osobe iz skupine preživjelih koje je spasila ista nevladina organizacija prebačene su na Maltu.

Još 100 osoba izgubilo je život u dva druga brodoloma

Jučer je oko 100 osoba izgubilo život u dva brodoloma pokraj obale Libije, izvještava danas Vatican News. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) izvještava o 74 žrtve uz obale Libije, 47 osoba je preživjelo brodolom. U blizini je stradalo još 20 migranata u drugom brodolomu o kojem su izvijestili Liječnici bez granica.

Don Gianni De Robertis, generalni direktor Zaklade Migrantes, je – spominjući ovu “još jednu u nizu tragedija koja se u općoj ravnodušnosti događa nekoliko kilometara od naših obala” – izrazio bol Migrantesa zbog “smrti nevinih osoba”.

Na putovanjima nade 2020. čak 900 utopljenih

Talijanska obalna straža danas je spasila drugih 169 migranata koji su putovali na dva čamca o kojima je izvještavala mreža Alarm Phone, dovezeni su na Lampedusu. Osam brodoloma od 1. listopada ove godine, zabilježeno je 900 utopljenih osoba u Sredozemlju 2020. godine no strahuje se da ih ima mnogo više. Agencija UN-a ponavlja svoj apel međunarodnoj zajednici i dodaje da Libija nije sigurno utočište za povratak migranata. Isti hitni apel i od Open arms, jedinog humanitarnog broda angažiranog na moru. I jedni i drugi potvrđuju potrebu za europskim mehanizmom pomoći kojemu bi obrana života trebala biti prioritet. Taj apel dijeli i biskup Mazare del Vallo, Domenico Mogavero.

Biskup Mogavero: Plač ove majke u meni izaziva tjeskobu

Biskup Mogavero u razgovoru za Vatican News podsjeća na sicilijansku poslovicu koja kaže: ‘Što oko ne vidi, ni srce za tim ne tuguje’. “Ovaj put smo vidjeli, svi smo vidjeli, no bojim se da su srca ostala u stanju tvrdoće u kakvom su i bila. Plač ove majke u meni je izazvao tjeskobu. Biblijski gorki krik Rahele za djecom u Rami podsjetio me na njezinu bol: ne želi se utješiti jer joj sin više neće biti darovan (usp. Mt 2,18)” – govori biskup, naglašavajući da se “ne možemo okrenuti na drugu stranu”. Posuđujući riječi pape Franje zaključuje da bi u suprotnom to bila “globalizacija ravnodušnosti”.

Papa: Gospodin će od nas tražiti račun u vrijeme suda

I nakon ovih novih tragedija u moru (ravnodušnosti), valja podsjetiti na riječi pape Franje koje je izrekao 19. prosinca 2019: “Zahvaljujem Gospodinu za sve one koji su odlučili da ne ostanu ravnodušni i koji nastoje pomoći unesrećenima, a da pritom ne postavljaju previše pitanja o tome kako je i zašto taj jadni polumrtvi završio na njihovom putu. Problem se ne rješava blokiranjem njihovih brodica. Moraju se uložiti ozbiljni napori za pražnjenje logora u Libiji, procjenjujući i aktualizirajući sva moguća rješenja. Trgovci ljudima koji iskorištavaju i maltretiraju migrante moraju se prijaviti i procesuirati bez straha od otkrivanja povezanosti i suradnje s institucijama. Ekonomske interese treba staviti sa strane tako da osoba, svaka osoba, čiji su život i dostojanstvo dragocjeni u očima Božjim, bude u središtu. Moramo pomoći i spasiti, jer svi smo odgovorni za život bližnjega i Gospodin će od nas tražiti račun u vrijeme suda”.

A. Kasić

Fratellanza umana (13.11.2020.)

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

https://www.facebook.com/fratellanzaumana
Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.