‘Jišmaelov izvor’ u rimskom predgrađu

Hagara i Jišmael u pustinji, Jean-Charles Cazin (1840-1901)

U rimskom predgrađu otvoren je Fonte di Ismaele (Jišmaelov izvor/studenac), novi centar za podršku i slušanje maloljetnika. To je omogućio Istituto di Medicina Solidale uz potporu Apostolske elimosinerije i udruge Dorean Dote.

Luca Collodi, Vatican News

U četvrtak 19. studenog u rimskom predgrađu u Via Palmiro Togliatti otvoren je prostor dizajniran posebno za mlade, mjesto dobrodošlice, prihvaćanja, slušanja i rasta. Centar želi biti mjesto namijenjeno djeci, mjesto u kojem je dijete u središtu. Na inauguraciji su, između ostalih, bili prisutni kardinal Konrad Krajewski, novoizabrani kardinal Paolo Lojudice i predsjednica pedijatrijske bolnice Bambino Gesù Mariella Enoc.

Danas – objašnjava dr. Lucia Ercoli, voditeljica Instituta za solidarnu medicinu – jako puno malenih Jišmaela preživljava u pustinji na periferiji naših gradova. Za mnogu od ove djece mjesto odrastanja je ulica. Voditeljica pojašnjava da je riječ o djeci koja žive u iznajmljenim prostorima u neformalnim naseljima, djeci koja su siromašna i lišena njima najvažnijeg prava: mirnog i dostojanstvenog djetinjstva. Ercoli smatra da je najgore siromaštvo siromašnog djeteta kada ga nitko ne sasluša, pa će ovaj centar, u kojemu će djelovati sestre salezijanke, pokušati ublažiti njihovu patnju.

Novi rimski centar naziva se Fonte di Ismaele (Jišmaelov izvor) i posvećen je isusovacu p. Paolu Dall’Ogliju jer je p. Paolo, koji je prije više od 6 godina otet u Siriji, imao istoimenu kolumnu o islamsko-kršćanskom dijalogu u kojoj je govorio o vjeri Jišmaela, sina Abrahamova. Odnosno o onoj djeci koja su osuđena na razne vrste pustinja. Otac je napustio Jišmaela, ali zbog te isključenosti i tog plača pojavio se Bog dajući mu potrebnu vodu, Jišmaelov izvor-studenac, kako bi preživio pustinju.

Voditeljica Ercoli ističe da ni učenje na daljinu nije dostupno svoj djeci, a za mnoštvo ove djece ulica je mjesto odrastanja. Politička agenda, pored proglasa, mora početi davati odgovore, jer djeca su naša budućnost. Vrlo važna stvar za djecu imigranata koja su rođena u Italiji i koja pohađaju talijanske škole – uključujući i djecu iz romskih kampova – je da ona što prije moraju dobiti državljanstvo, zaključuje dr. Ercoli.

Knjiga Postanka o Hagari i Jišmaelu

Hagara je bila egipatska ropkinja Abramove supruge Saraje, vjerojatno još od vremena dok je Saraja s Abramom bila u Egiptu gdje je od faraona primila darove (Post 12,16). Kad im se učinilo da su u starosti bez potomstva, Saraja od supruga zatraži da legne s Hagarom. Nakon što je sluškinja vidjela da je ostala trudna, “s prezirom je gledala na svoju gospodaricu”. Sara je potom maltretira te Hagara bježi. Tamo je pronalazi i spašava Bog: anđeo Gospodnji obećava joj da će njeno potomstvo silno umnožiti, tako da se neće moći ni prebrojiti. Hagara se potom vraća svojoj gospodarici i rađa Jišmaela. Dalje joj je anđeo Gospodnji rekao: “Gle, zanijela si i rodit ćeš sina. Nadjeni mu ime Jišmael, jer Jahve ču jad tvoj”.

Nakon 14 godina i Sara dobiva sina s Abrahamom. Jednom opazi Sara gdje se sin koga je Egipćanka Hagara Abrahamu rodila igra s njezinim sinom Izakom“, te zatraži od muža da otjera i Hagaru i Jišmaela. Hagara sa sinom biva protjerana u pustinju s malo namirnica. Lutala je pustinjom.

Potrošivši vodu iz mješinice, ostavi dijete pod jednim grmom, a sama ode i sjede nasuprot, daleko koliko luk može dobaciti. Govorila je u sebi: “Neću da vidim kako dijete umire.” Sjedeći tako, udari u jecanje. Bog ču plač dječaka te anđeo Božji zovne s neba Hagaru i reče joj: “Što ti je, Hagaro? Ne boj se! Jer je Bog čuo plač dječaka u njegovoj nevolji. Na noge! Digni dječaka i utješi ga, jer od njega ću podići velik narod. Tada joj Bog otvori oči pa ona opazi studenac. Ode i napuni vodom mješinicu pa napoji dječaka. Bog je bio s dječakom te je rastao i odrastao. (Post 21,15-20)

Fratellanza umana (20.11.2020.)

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.