Ayuso Guixot novi predsjednik Dikasterija za međureligijski dijalog

Osoba kojoj je Papa povjerio vodstvo Dikasterija za međureligisjki dijalog dosadašnji je tajnik dikasterija Miguel Ángel Ayuso Guixot (66). Objavio je to 25. svibnja Dnevni bilten Svete Stolice. 

Španjolski biskup Guixot na tom mjestu nasljeđuje kardinala Jean-Louisa Taurana, koji je umro u srpnju prošle godine. Novi predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog dobro poznaje islam, budući da je kao kombonijanski misionar godinama živio u Egiptu i Sudanu.

Ayuso Guixot rođen je u Sevilli 17. lipnja 1952. Kao kombonijanski Misionar Srca Isusova je zaređen za svećenika 20. rujna 1980. Do 2002. bio je u misijama u Egiptu i Sudanu. Završio je magisterij arapskih i islamskih studija u Rimu (PISAI, 1982.), a 2000. je na Sveučilištu Granada doktorirao iz dogmatske teologije. Od 1989. bio je profesor islamologije, najprije u Kartumu, zatim u Kairu i na PISAI, gdje je do 2012. bio i dekan. Predvodio je razne sastanke međureligijskog dijaloga. Papa Benedikt XVI. ga je 30. lipnja 2012. imenovao tajnikom Papinskog vijeća za međureligijski dijalog. Papa Franjo imenovao ga je 2016. naslovnim biskupom Luperciane.

U veljači ove godine biskup Guixot pratio je Rimskog biskupa Franju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je Papa s velikim imamom Al Azhara potpisao povijesni Dokument o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život (Abu Dhabi, 4. veljače 2019.). 

Prelat je nedavno islamskom svijetu uputio poruku povodom početka mjeseca Ramazana, pozivajući muslimane i kršćane da se otvore jedni drugima, “upoznavajući i prepoznajući jedni druge kao braću i sestre” kako bismo “srušili zidove podignute strahom i neznanjem i zajedno nastojali izgraditi mostove prijateljstva koji su temeljni za dobro cijelog čovječanstva”. 

Istodobno, precizirao je, “kako bi se poštivala različitost, dijalog mora težiti promicanju prava na život svake osobe, tjelesnog integriteta i temeljnih sloboda, kao što su sloboda savjesti, misli, izražavanja i vjere. To uključuje slobodu življenja prema vlastitim uvjerenjima u privatnoj i javnoj sferi. Na taj način kršćani i muslimani – kao braća i sestre – mogu zajedno raditi za opće dobro”. 

Papinsko vijeće za međureligijski dijalog utemeljio je sveti Pavao VI. 19. svibnja 1964. U duhu izjave Nostra Aestate Drugoga vatikanskog koncila, Vijeće je odgovorno za promicanje uzajamnog razumijevanja, poštovanja i suradnje između Katoličke Crkve i vjernika drugih religija, poticanje istraživanja religija, te promicanje obuke pojedinaca za vođenje dijaloga.

Fratellanza umana (25.05.2019.)

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako pored prenešenog sadržaja vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.