Putokaz za budućnost Europe i njenih naroda

Prvog dana posjeta Rumunjskoj Papa je podsjetio da je briga za najugroženije najbolja provjera stvarne dobrote modela društva

Andrea TornielliVatican News

U Papinim govorima tijekom prvog dana posjeta Rumunjskoj može se pratiti putokaz za budućnost Europe i svijeta. Obraćajući se predsjedniku i vlastima zemlje Papa je objasnio kako pozornost na posljednje u društvu predstavlja “najbolju provjeru stvarne dobrote modela društva koje se gradi”. Što više jedno društvo “prisvoji srcu situaciju najugroženijih” – primjećuje Franjo – “to se više ono može nazvati istinski civiliziranim”. Da bismo to postigli potrebna su nam središta visokih financija sa srcem i dušom osobođenih “neobuzdane moći”, “svjesna središnjosti ljudske osobe i njenih neotuđivih prava”. Ovo sigurno nije prvi put da Papa upire prst na jednu od pošasti našeg vremena: ekonomsko-financijski sustav koji je u središte stavio “boga novca” te mu se klanja, umjesto da u središtu ima žene i muškarci koji rade. Ove riječi Petrova nasljednika transverzalne su i neugodne jer se ne mogu lako ukorijeniti. Riječi su to koje opisuju nelagodnost koju su iskusili mnogi narodi suočavajući se sa sve invazivnijim i neljudskijim moćnicima i strukturama. To je alarm za Europu koja, čini se, ponekad zaboravlja brigu za osobe, a koja bi umjesto toga trebala biti bliže toj duši narodâ koju je spomenuo Papa.

Ovakav Franjin stav bio je izražen i na sastancima s poglavarima Rumunjske Pravoslavne Crkve. Papa je pozvao kršćane na “zajedničko slušanje Gospodina”, osobito u ovim vremenima “u kojima su putovi svijeta doveli do brzih društvenih i kulturnih promjena. Mnogi su imali koristi od tehnološkog razvoja i ekonomskog blagostanja, ali još više osoba ostalo je neumoljivo isključeno. Istovremeno je s time usuglašena globalizacija pridonijela iskorjenjivanju vrijednosti naroda, slabeći etiku i življenje zajedništva, a posljednjih godina i zagađujući sveprisutnim osjećajem straha koji je često potican i koji dovodi do stavova zatvaranja i mržnje”.

“Moramo si pomoći” – dodao je Papa – “da se ne prepustimo zavođenjima “kulture mržnje” i individualizma, koja možda više nije ideološka kao u vrijeme ateističkog progona, ali je ipak zavodljiva i materijalistička. Ona često kao put razvoja predstavlja ono što se čini neposrednim i odlučnim, ali u stvarnosti je ravnodušna i površna”.

Zbog toga u parafraziranoj molitvi Oče naš, koju je papa Bergoglio predložio u novoj pravoslavnoj katedrali u Bukureštu, postoji molitva da Gospodin svim kršćanima da “kruh sjećanja, milost za jačanje zajedničkih korijena našeg kršćanskog identiteta, neophodnih korijena u vremenu u kojem čovječanstvo, a posebice mlade generacije, riskiraju osjetiti se iskorenjenima usred tolikih nestabilnih situacija nesposobnih utemeljiti postojanost”.

Ponovno otkrivanje korijena, zajedničkih vrijednosti i sna osnivačâ Europe nisu elementi “identiteta” koji stvara razdvajanje i nove zidove. Riječ je o skrivenom naslijeđu koje treba iskopati kako bi se stvorile nove veze te sposobnosti prihvaćanja i istinske integracije. 

Fratellanza umana (01.06.2019.)

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.