Papa: Tradicija Crkve uvijek je u pokretu, ona je jamstvo budućnosti a ne čuvanje pepela

Foto: ilustracija, KNA

Na povratku iz Rumunjske 2. lipnja Papa Franjo odgovarao je na pitanja novinara. Odgovarajući na jedno od pitanja o živosti tradicije Franjo je ponovno citirao pjesnika Gustava Mahlera: “Tradicija nije čuvanje pepela, nego održavanje vatre”.

“Susrećući mlade uvijek stavljate naglasak na odnos s djedovima i bakama kako bi mladi mogli imati korijene, a djedovi i bake mogli sanjati. Vi nemate blisku obitelj, ali ste rekli da je Benedikt XVI. za Vas kao djed. I dalje ga doživljavate tako?” – glasilo je pitanje koje je postavila novinarka Eva Maria Huescar Fernandez s radija Cope.

Svaki put kad ga odem posjetiti, osjećam to upravo tako. Uhvatim ga za ruku i pustim ga da govori. Govori malo, govori polako, ali s istom dubinom kao i uvijek. Zato jer su Benediktov problem koljena, a ne glava: ima veliku lucidnost i dok ga slušam kako govori postajem jači, osjećam sok iz korijena i to mi pomaže nastaviti ići naprijed – rekao je Papa i dodao: Osjećam tu tradiciju Crkve koja nije muzejska stvar. Tradicija je poput korijenova koji ti daju sok za rast. Time nećeš postati poput korijena. Ne! Procvjetat ćeš, drvo će rasti, donosit ćeš plodove, a sjemena će postati korijenovi za druge. Tradicija Crkve je uvijek u pokretu”.

Zatim se Rimski biskup prisjetio intervjua kojeg je pripravio Andrea Monda prije nekoliko dana za L’Osservatore Romano, gdje se nalazi i citat glazbenika Gustava Mahlera koji mu se jako svidio. Govoreći o tradicijama, on je kazao: ‘Tradicija je jamstvo budućnosti, a ne čuvanje pepela’: ona nije muzej. Tradicija ne čuva pepeo. Nostalgija fundamentalista je povratak u pepeo. To ne! Tradicija su korijeni koji jamče da drvo raste, cvjeta i donosi plodove. I ponavljam taj dio argentinskog pjesnika koji mi se toliko sviđa citirati: ‘Sve što je na drvetu procvjetalo dolazi od onoga što je pokopano'” – rekao je.

Kada djedovi i bake osjećaju da imaju unuke koji će nastaviti povijest oni počinju sanjati, a kad djedovi i bake ne sanjaju onda postaju depresivni… postoji budućnost! I mladi ljudi, potaknuti time, počinju proricati i stvarati povijest. Važan je taj susret” – zaključio je Papa (fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.