Matteo Zuppi: U neutralnosti se čovjek osjeća sigurno, u ljubavi ne

Kršćanin ne može biti neutralan, poručuje Papa. To nam je vrlo jasno rekao i Gospodin. Kada netko kaže: Ja nisam ništa napravio, upravo je u tome problem. Propust još uvijek spada u grijehe. Bijah gladan i nisi mi dao jesti. U neutralnosti se čovjek osjeća sigurno. U ljubavi ne.

Kardinal Matteo Zuppi

Neki su željeli odvojiti molitvu i Sveto Pismo od života sa siromašnima i za siromašne. To se ne odvaja, ne može se odvajiti. Izbor života za Gospodina je izbor za siromašne.

Izazova i zabrinutosti ima mnogo. Postoje i oni koji u digitalnom svijetu produciraju vijesti protiv pape Franje. No slični napadi na pape su uvijek postojali. Primjerice, Pavao VI. je zbog enciklike Populorum progressio bio napadan da je “komunist”. Pa Ivan XXIII. da je, iako dobar čovjek, “srozao veliki autoritet Crkve”. Posebno je neprihvatljivo kada napadi dolaze iznutra. Franjo poziva na pastoralno i misijsko obraćenje. Opasnost je da se Crkva zatvori. Crkva to može činiti iz straha koji je katkad razumljiv, no vrlo je važno nadići strah, izaći, ići ususret, razgovarati i dijalogizirati sa svim ljudima. Sa svima. Tako se može govoriti o Bogu, susrećući ga u ljudima.

Danas postoje mnogi primjeri zlouborabe religijskih simbola, pa i same religije u političke svrhe. Zanimljivo je kako Crkva danas mora braniti sekularnost. Ipak, Crkva i u sekularnosti ne može nikada biti sa strane, ona zapravo uvijek mora biti na strani osobe, čovjeka.

Danas pred nekim pitanjima postoje načini na koji se preuveličavaju strahovi. To smo svi vidjeli. Na primjer, strah od migranata. Strah opstaje jer smo individualisti. Bojimo se da će nama ostati manje. Bojimo se potrošiti na druge, postali smo konzervatori samih sebe.

Mržnja ne rješava probleme. Naučio me nešto jedan osmogodišnjak, unuk mog prijatelja. I on se zove Matteo. Podučio me nečemu vrlo ozbiljnom. Kada sam ga onako u šali upitao: Tučeš li se ti ikad?, on mi je na brzinu odbrusio: Ne, pa nisam glup. I stvarno je u pravu. Mržnja vjeruje da je inteligentna, da identificira neprijatelja. Misli da je mišićava i da daje odgovor neprijatelju. Mržnja misli da rješava problem ili da će ga preduhitriti. Ljubav je katkad pogrešno viđena kao irenizam, kao nekakvi fini osjećaji ili buonizam. Buonizam nije pametna stvar, to je zapravo karikatura ljubavi. Ljubav je ozbiljna stvar, stvarno inteligentna. Ljubav je pobjeda nad strahom. A, ipak, ne bi trebalo miješati hrabrost s neimanjem straha. Gospodin, kako je zapisano na nekim mjestima evanđelja, nije bio uvijek hrabar. Imao je strah na Maslinskoj gori, bojao se. Proživljavao je strah sa svom ljudskom poteškoćom, ali ga je nadvladao ljubavlju.

Pakao je kada ne vjeruješ u ljubav, kada milosrđe ne dopire do tebe, želiš sve raditi sam. Individualizam vodi u to. Ipak, vjerujem da milosrđe uspjeva činiti i ono “nemoguće” (rai; fratellanza.net).

Intervju kardinala Zuppija za RAI, 27. listopada 2019. VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.