Papa izrazio blizinu i pozvao na brzu pomoć hrvatskom stanovništvu

Na kraju opće audijencije, posljednje tijekom 2020. godine, Papa Franjo je uputio posebne misli Hrvatskoj koja je jučer ranjena snažnim potresom. Posljedice se i dalje zbrajaju, s najmanje sedam mrtvih i desecima ozlijeđenih. Caritas je u akciji. Obećana je i pomoć Europske unije.

Marina TomarroVatican News

Zemlja i dalje podrhtava u Hrvatskoj, no ne prestaju nade da će se pronaći žive osobe u ruševinama jučerašnjeg potresa. Potrage su trajale cijelu noć, a do sada je spašeno nekoliko osoba u Petrinji, epicentru potresa, pedesetak kilometara jugoistočno od glavnog grada Zagreba. Trenutno je najmanje sedam mrtvih osoba, deseci su ozlijeđenih, od kojih su neki u teškom stanju. Mnogo je štete bilo i u Zagrebu, u stanovima, bolnicama, vrtićima, umirovljeničkim domovima i državnim uredima. Neki vjerski objekti također su teško oštećeni.

I Papa je izrazio svoju blizinu u ovoj teškoj stvarnosti. Na posljednjoj općoj audijenciji 2020. godine prisjetio se žrtava, preživjelih, štete koju su pretrpjela pogođena područja i pozvao na međunarodnu solidarnost kako bi se podržalo to područje i njegovo stanovništvo:

Izražavam svoju blizinu povrijeđenima i svima pogođenima u potresu. Molim posebno za one koji su izgubili život i za njihove drage. Nadam se da će vlasti u zemlji, uz pomoć međunarodne zajednice, uskoro moći ublažiti patnje hrvatskoga stanovništva.

Sličnu poruku uputio je i preko Twittera:

Podrška međunarodne zajednice
Međunarodne spasilačke ekipe već su zapravo u pokretu. Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je početnu dodjelu 16 milijuna eura za pomoć područjima pogođenim potresom, dok je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila punu spremnost EU da pruži pomoć i potporu Hrvatskoj. I Italija je preko šefa države Mattarelle i premijera Contea pokazala punu solidarnost i potporu hrvatskom narodu stavljajući na raspolaganje svu potrebnu pomoć.

Apel sisačkog biskupa
Talijanski Caritas također, zajedno s hrvatskim Caritasom, nastoji organizirati prvu pomoć za preživjele u područjima u kojima nedostatak električne energije i stabilne telefonske veze otežavaju ionako tešku situaciju. Ravnateljica biskupijskog sisačkog Caritasa Kristina Radić izjavila je da je situacija ozbiljna, a sisački biskup Vlado Košić uputio je apel: “Pomolimo se za sve koji su pogođeni. Pokušajmo također ostati jedinstveni u ovoj tragediji koja je zahvatila cijelu Hrvatsku, a posebno našu Sisačku biskupiju, baš kao što smo bili ujedinjeni u mnogim drugim tragedijama koje su utjecale na našu zajednicu u nedavnoj prošlosti, poput rata i pandemije koja je u tijeku”.

Prijevod: Fratellanza umana (30.12.2020.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

https://www.facebook.com/fratellanzaumana
Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.