Ova ljubav doslovno je promijenila svijet!

Ova fotografija prikazuje Mildred i Richarda Loving. Zbog različite boje kože oni po zakonu nisu mogli sklopiti brak. Fotografija je nastala 1958. u Virginiji, u kojoj su, kao i u drugim američkim saveznim državama, tzv. “međurasni” brakovi crnaca i bijelaca bili zabranjeni. 

Mildred i Richard zaljubili su se jedno u drugo još kao maloljetnici. S 18 godina Mildred je ostala trudna i njih dvoje željeli su se vjenčati. Kako bi zaobišli “rasne zakone” Virginije sklopili su brak u Washingtonu, no i nakon toga taj je brak u Virginiji smatran nevaljanim, a njihov zajednički život mogao je biti kažnjen godinom dana zatvora zbog “narušavanja mira i društvenog dostojanstva”. Par se ipak vratio u rodnu Virginiju, no nakon anonimne prijave šerif ih je uhapsio te su završili na sudu.

Sud u Virginiji predložio je suspenziju kazne ukoliko napuste državu i u nju kao par nikad ne kroče u sljedećih 25 godina. 18. listopada 1964. sudac Leon M. Bazile koji je donio odluku o dugogodišnjem iseljenju u presudi je ponovio “tumačenje o rasama” Johanna Friedricha Blumenbacha iz 18. stoljeća, koje je glasilo: “Svemogući Bog stvorio je bijelu, crnu, žutu, malajsku i crvenu rasu i postavio ih je na odvojene kontinente. Ne miješajući se u Njegovu odluku, nema razloga za takve brakove. Činjenica da je razdvojio rase pokazuje da nije naumio da se rase miješaju”.

Bračni par Loving preselio se u Washington DC, no željeli su s vremena na vrijeme zajedno otići u posjet svojim obiteljima u Virginiji, pa ih je ta nepravda – koja se nanešena ne samo njima nego i mnogim drugim parovima koji su se voljeli – natjerala da podnesu žalbu protiv države Virginia. Slučaj je bio podržan i od jedne udruge za građanska prava, no dospio je sve do Vrhovnog suda koji je konačno, 12. lipnja 1967., presudio da je svaka zabrana tzv. “međurasnih” brakova neustavna, te je naređeno njeno ukidanje u svim državama SAD-a. 

Par je imao troje djece: Sidney, Donalda i Peggy. Richard Perry Loving umro je 1975. od posljedica prometne nesreće koju je izazvao jedan pijani vozač. U istoj nesreći teško je ozlijeđena i Mildred izgubivši desno oko. Nikad se više nije ponovno udavala. Umrla je 2008. u dobi od 68 godina. Iza nje ostalo je njihovih dvoje djece, osmero unučadi i jedanaest praunuka.

Pojedine države postepeno su se prilagođavale presudi od 12. lipnja 1967., a neke su još godinama nastavile držati zabranu tzv. “međurasnih” brakova. Alabama, posljednja država koja se prilagodila, tek je 2000. godine ukinula zabranu braka između bijelaca i crnaca.

Iako je trebalo dosta vremena, ljubav između Mildred i Richarda doslovno je promijenila svijet.

Fratellanza umana (21.07.2020.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.