Novi biskup smijenjen za samo 24 dana

Carlos Eugenio Irarrázaval Errázuriz bio je toliko “dugo” u ulozi pomoćnog biskupa Santiago de Chilea da ga nisu uspjeli ni zarediti. Papa Franjo smijenio ga je 14. lipnja s te službe, odnosno “prihvatio je njegovu ostavku” zbog biskupovih besmislenih komentara o zlostavljanjima, ženama i hebrejima. 

Sve je bilo jasno već koncem svibnja, odnosno u prvih sedam dana od izbora za biskupa, kada je Irarrázaval u prvim intervjuima nakon imenovanja doslovno izvaljivao gluposti. Samo dan nakon imenovanja, u izjavi za El Mercurio, krizu zlostavljanja nazvao je “pogrijanom rižom”, relativizirajući tu tužnu čileansku realnost: “Moramo gledati u budućnost”, rekao je, jer “miješanje pogrijane riže je beskorisno”. Uslijedilo je mnoštvo kritika na društvenim mrežama, među kojima i one od žrtava zlostavljanja, prenosi La Stampa.

U još jednom intervjuu za CNN Chile u kojemu su ga pitali o ulozi žena u Crkvi, temi koja je jako draga trenutnom apostolskom administratoru nadbiskupije Santiago Celestinu Aosu, Irarrázaval je ispalio: “Možda one same žele biti iza kulisa, možda…”, dodajući: “Isus Krist nam je dao neke smjernice (…) Na Posljednjoj večeri nije bilo žene za stolom i to, također, moramo poštivati. Isus Krist je odlučio tako i on to nije učinio ideološki”.

Treća besmislenost bila je izjava koja je izazvala reakciju hebrejske zajednice: “Ako vidite židova kako hoda ulicom, vidjet ćete kako je žena iza njega deset koraka, no Isus Krist prekinuo je tu dinamiku”. Hebrejska zajednica, naravno, nije dobro primila te izjave, tako da je administrator Aos morao izdati službenu izjavu o javnoj isprici, a organiziran je i sastanak za ponovno uspostavljanje dobrih odnosa.

Žalosno je da nema mira za Crkvu čileanske prijestolnice koja je već u ožujku destabilizirana ostavkom 77-godišnjeg kardinala Ricarda Ezzatija kojem se trenutno sudi za prikrivanje slučajeva zlostavljanja. U Santiagu, uz apostolskog upravitelja Aosa, bit će još samo Alberto Lorenzelli, drugi imenovani pomoćni biskup koji je trenutno u Rimu gdje čeka biskupsko ređenje koje je planirano za 22. lipnja u Bazilici Svetog Petra.

Ukratko, Irarrázaval je bio imenovan ali neće biti zaređen za biskupa. Potez Pape Franje, koji je u tako ekspresnom vremenu smijenio kontroverznog biskupa, ocijenjen je kao odlučna i jasna poruka da u Crkvi nema mjesta za takvo ponašanje njenih pastira (lastampa.it; kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.