Cupich posljednju izjavu predsjednika Američke BK Gómeza nazvao ‘nepromišljenom’

Nakon nekoliko ljubaznih riječi, predsjedavajući Američke BK nadbiskup José Horacio Gómez oštro je kritizirao planiranu politiku novog predsjednika. Čikaški nadbiskup hrvatskih korijena Blase Cupich tome se protivi, a čini se da ni Vatikan nije zadovoljan Gómezovim “čestitanjem”.

Kardinal Blase Cupich opisao je kao “nepromišljenu” poruku predsjednika Američke BK (USCCB) napisanu o inauguraciji predsjednika Joea Bidena. U srijedu je nadbiskup Chicaga na svom Twitter računu iznio prigovor na činjenicu da je predsjednik Američke BK José Horacio Gómez, nadbiskup Los Angelesa (i član Opus Dei), u priopćenju za javnost izrazio jasnu kritiku politike novog američkog predsjednika. Mnogi su biskupi bili iznenađeni tim pismom i dobili su ga tek par sati prije objavljivanja.

Cupich je posebno kritizirao to da nije bio konzultiran ni upravni odbor USCCB-a. Odbor uključuje predsjednike odbora USCCB-a (zadaća mu približno odgovara Stalnom vijeću BK), kao i predstavnike “biskupijskih regija” SAD-a. Cupich je zatražio objašnjenje po tom pitanju. “Rado ću doprinijeti da možemo izgrađivati jedinstvo Crkve u duhu evanđelja i zajedno započeti posao za ozdravljenje naše nacije u ovom kriznom trenutku”, rekao je kardinal.

Neposredno nakon inauguracije predsjednika Bidena, Gómez je objavio neobično dugačku i kritičku izjavu. U njoj je izrazio nadu da će Bog novom predsjedniku dati mudrost i hrabrost da “vodi ovaj veliki narod” kako bi se prevladale rane prouzročene pandemijom i podjelom zemlje. No u čestitci je također rekao da najavljena politika nove vlade uključuje i projekte “koji donose moralna zla i prijete ljudskom životu i dostojanstvu, posebno u područjima pobačaja, kontracepcije, braka i roda”. Vjerska sloboda Crkve i vjernika su – po njemu – u opasnosti. Arhiva na stranici USCCB-a ne sadrži izjave o inauguracijama prethodnih američkih predsjednika.

Poruka pozdrava pape Franje, koja je također objavljena na dan inauguracije, nije se bavila tim kontroverznim pitanjima i ograničila se na čestitku i blagoslov. Papa Franjo poručio je Bidenu, drugom katoličkom predsjedniku u povijesti Sjedinjenih Država nakon Johna F. Kennedyja, da se moli da Bog vodi njegove napore za “promicanje pomirbe i mira u Sjedinjenim Državama i među narodima svijeta, za unapređenje općeg dobra”. U poruci je rekao kako se nada da će Biden raditi na stvaranju društva obilježenog istinskom pravdom, slobodom i poštivanjem prava i dostojanstva svake osobe, posebice siromašnih, ranjivih i onih bez glasa. Prema medijskim izvještajima, navodno je Državno tajništvo Svete Stolice pokušalo spriječiti objavljivanje Gómezove izjave, koja je prvotno trebala biti objavljena prije inauguracije. Isusovački America ​​Magazine navodi da odgovorni u Vatikanu izjavu predsjednika Američke BK smatraju “izuzetno nesretnom” jer nosi rizik stvaranja još većih podjela u američkoj Crkvi.

U zasebnoj izjavi, kardinal Cupich predsjedniku Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris poželio je svako dobro, napisavši: “Prije samo dva tjedna svijet je gledao kako je napadnuta naša demokracija. Danas smo dokazali njenu otpornost. Nova administracija započinje rad u vrijeme globalne pandemije, ekonomske pogibelji i duboke podjele, kada su milijuni naše braće i sestara oronuli zbog bolesti, siromaštva i rasizma. Molimo da se put koji slijedi nadahne, kao što je zamolio Sveti Otac, zajedničkim sanjanjem. Upravo kao što su zajedno molili na dan inauguracije, molimo čelnike naše zemlje da i djeluju zajedno u korist svih njenih ljudi. Preklinjemo da se svaki život cijeni, štiti i njeguje dok obnavljamo naciju ponovno usmjerenu njezinim temeljnim idealima slobode i pravde za sve. Ne propuštajmo zamišljati bolju budućnost čitavog čovječanstva i našeg zajedničkog doma te nastavimo, kao što je rekao predsjednik Biden, cijelom dušom u zadaći da to učinimo stvarnim” (americamagazine.org; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.