Papa uputio apel glede dramatičnih prilika maloljetnih migranata na balkanskoj ruti

U svom obraćanju nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 7. veljače Papa se spomenuo “dramatičnih prilika” u kojima se nalaze maloljetni migranti bez pratnje na raznim migrantskim rutama, spomenuvši posebno “balkansku rutu”.

Briga i preferencijalni humanitarni koridori: to traži Papa Franjo za sve one koji su prisiljeni migrirati u teškim i nesigurnim uvjetima. Posebno je puno, previše maloljetnika bez pratnje. Te osobe su u Franjinu srcu u riječima nakon molitve Angelusa, ove pete nedjelje kroz godinu.

Papin pogled usmjeren je na balkansku rutu između Srbije, Bosne i Hrvatske, gdje su danima blokirani tisuće ljudi koji pokušavaju prijeći europske granice, prisiljeni biti u nehumanim uvjetima u improviziranim logorima:

Želim uputiti apel za pomoć maloljetnim migrantima bez pratnje. Koliko ih je samo! Nažalost, među onima koji su iz različitih razloga prisiljeni napustiti svoju domovinu, uvijek su desetci djece i mladih koji su sami, bez obitelji i izloženi mnogim opasnostima. Ovih sam dana obaviješten o dramatičnim prilikama u kojima se nalazi oni na takozvanoj “balkanskoj ruti”. Ali ima ih na svim “rutama”. Nastojmo da ta krhka i nezaštićena stvorenja ne budu uskraćena za odgovarajuću skrb i povlaštene humanitarne kanale, pozvao je Rimski biskup.

U nastavku obraćanja uz Angelus podsjetio je kako se sutra, na liturgijski spomen svete Jozefine Bakhite, sudanske redovnice koja je upoznala poniženja i patnje ropstva, slavi Dan molitve i razmišljanja protiv trgovine ljudima. “Ove je godine cilj raditi na ekonomiji koja ne potiče, pa ni neizravno, gnjusnu trgovinu ljudima, odnosno na ekonomiji koja muškarce i žene nikada ne čini robovima, predmetom, nego uvijek svrhom. Biti na usluzi muškarcima i ženama, a ne ih koristiti kao robu. Molimo svetu Jozefinu Bakhitu da nam bude na pomoć u tome”, rekao je Papa.

Linda Bordoni o dramatičnoj situaciji na zapadnobalkanskoj ruti

Zapadnobalkanska ruta jedan je od glavnih migracijskih putova u Europu. Unatoč činjenici da su zemlje na balkanskoj ruti posljednjih godina službeno ‘zapečatile’ svoje granice, tisuće migranata posljednjih su tjedana stigle u Bihać i Veliku Kladušu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, na granici s Hrvatskom. Njihova je nevolja složena zbog smrzavanja u zimskim vremenskim uvjetima, izvanredne zdravstvene situacije glede Covida-19 i zbog podijeljenog političkog stava vlasti na štetu ranjivih migranata i tražitelja azila, piše Linda Bordoni za engleski ured Vatican Newsa. Hrvatski ured vijest ne spominje (vatican news; vatican news; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.