Katolička crkva u Irskoj planira Sinodalni put i nacionalnu Sinodu

Njemačka je pokazala put, a Crkva u Irskoj slijedi taj primjer: i u Irskoj bi trebao postojati “Sinodalni put“, no to je tek priprema za nešto veće: irsku nacionalnu sinodu.

Katolički biskupi u Irskoj žele u roku od pet godina sazvati nacionalnu sinodu. Kako izvještava portal The Irish Catholic, “Sinodalni put” (synodal pathway) bit trebao biti priprema za sinodu. Između ostalog tu se žele čuti glasovi i onih koji su napustili Crkvu.

U izjavi nakon općeg zasjedanja Irske biskupske konferencije navodi se kako biskupi uočavaju “poziv na transparentnost, više sudjelovanja i odgovornosti u Crkvi”. Veće uključivanje žena također je jedna od važnih tema. Predviđene su dvije godine kao vrijeme za molitvu, slušanje i razlučivanje, koje su povezane s nacionalnim procesom konzultacija. Očekuje se da će ovo ljeto biti osnovana radna skupina s laicima, redovnicima, svećenicima i biskupima. 

Biskupi se pozivaju na papu Franju

Irski biskupi svjesni su ogromnih izazova s kojima se suočavaju u posljednjih 50 godina. To je rezultat “brzih promjena i sekularizacije društva u Irskoj”, što je dovelo do znatnog pada vjerske prakse kao i broja svećeničkih i redovničkih zvanja. 

Biskupi se s ovim projektom pozivaju na Papu Franju. On je od izbora za Rimskog biskupa 2013. godine govorio da želi oživjeti koncept sinodalnosti, koji je formuliran na Drugom vatikanskom koncilu (1962-1965). U irskom kontekstu riječ je o novom pastoralnom programu za budućnost mjesne Crkve o “vremenu obnove, reformama i novoj nadi za čitav Božji narod u Irskoj”.

Proces reformi Katoličke crkve, poznat i kao Sinodalni put, u Njemačkoj traje od kraja 2019. godine. Njemačka biskupska konferencija (DBK) i Središnji odbor njemačkih katolika (ZdK) zajedno su pokrenuli Sinodalni put kao posljedicu studije o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi. Glavne teme reformskog dijaloga su crkveni seksualni moral, svećenički način života, podjela moći kao i žene u Crkvi (irishcatholic.com; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.