Afrička kontinentalna faza sinode: nadvladati krute hijerarhijske strukture i pogubni klerikalizam

Na zatvaranju Kontinentalne sinodalne skupštine za Svjetsku katoličku sinodu, održane od 1. do 6. ožujka u Addis Abebi, u Etiopiji, istaknuta je potreba za obraćenjem i reformom.

Kontinentalnu sinodalnu skupštinu organizirao je Simpozij biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) koji u svojoj završnoj riječi ističe predanost sinodalnoj Crkvi u Africi, Crkvi u kojoj se svatko može osjećati kod kuće. Nitko se ne smije osjećati izostavljenim, već treba stvoriti prostor za različitost, stoji u priopćenju u kojemu se također odaje posebno priznanje ženama i mladima za doprinos crkvenom zajedništvu. 

Isto tako, sudionici se obvezuju da će „nadvladati krute hijerarhijske strukture, nezdrave autokratske tendencije, pogubni klerikalizam i izolirajući individualizam koji potkopavaju i slabe odnose između biskupa, svećenika i laika“. U tu svrhu žele omogućiti „nove oblike vodstva“ na biskupskoj, svećeničkoj i laičkoj razini. Osobito treba istražiti mogućnosti laičkih službi. 

Pitanja koja su pred skupštinu iznijele Afričke biskupske konferencije uključivala su načine kako se nositi s razvodima i ponovnim brakovima, poligamijom i homoseksualnošću. Također se govorilo o uključenosti žena i mladih u crkveni život. Osim toga, predstavnici Crkve osudili su sveprisutno siromaštvo i sukobe u regiji.

Sinodalnoj skupštini je nazočilo devet kardinala, 29 biskupa i 41 svećenik, te više od 120 laika iz različitih afričkih zemalja. Na raspravama je bilo i rimsko izaslanstvo koje su predvodili kardinali Mario Grech i Jean-Claude Hollerich. Cilj konzultacija bio je da se čuje „autentični glas Afrike“. SECAM je sada sažeo rezultate u dokumentu koji će biti uključen u pripremni dokument za rasprave Biskupske sinode u Rimu na temu sinodalnosti. Prvo okupljanje u Vatikanu na rasporedu je od 4. do 29. listopada 2023. Tomu će prethoditi tri dana razmatranja koja će, na poziv pape Franje, predvoditi dominikanski propovjednik i teolog Timothy Radcliffe (vatican news; kna; ika; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.