Anđeli čuvari

S anđelima čuvarima ima jedna zanimljiva stvar: dok mnogi prosvijećeni kršćani imaju poteškoća s njima, oni istovremeno uživaju izuzetnu popularnost. Primjerice, prema istraživanju Instituta za društvena istraživanja Forsa, u Njemačkoj čak više ljudi vjeruje u anđele čuvare nego u Boga.

Izbor asortimana je beskrajan: od privjesaka i šalica anđela čuvara do figurica anđela čuvara. Sladunjasti prikazi nemaju mnogo veze s moćnim anđelima iz Biblije. U Starom zavjetu psalam pjeva o Božjoj zaštiti preko njegovih anđela (usp. Ps 91), a mladi Tobija nalazi prijatelja pratitelja na putu (usp. Tob 5). Dakle, i judaizam i kršćanstvo, a kasnije i islam, govore o takvim nebeskim bićima.

Isus također govori o Božjoj brizi za svakoga pojedinca: “Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima.” (Mt 18,10)

Liturgijsko štovanje anđela čuvara proširilo se u 15. i 16. stoljeću, pa je papa Klement X. 2. listopada 1670. godine uveo blagdan anđela čuvara. Međutim, službena doktrina o anđelima čuvarima nikada nije razvijena (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.