Andrija Dung-Lac i drugovi

Ovaj spomendan ne odnosi se samo na Andriju Dung-Laca (oko 1785.-1839.), već i na njegove drugove – kao što samo ime govori. Ime ne odaje da tih drugova nije troje, dvanaest ili četrdeset, nego 116 vjernika.

Spomendan je sjećanje na mnoge mučenike mlade Crkve u Vijetnamu koji su umrli za svoju vjeru između 1745. i 1862. godine. Mnoga njihova imena nisu zabilježena, pa je Andrija Dung-Lac predstavnik Vijetnamskih muškaraca i žena koji su bili žrtve progona kršćana.

Dvanaestogodišnji Dung An Tran – kako su ga zvali prije krštenja – došao je u Hanoi kao sin siromašnih konfucijanskih roditelja i tamo su ga školovali katolički katehete. Studirao je teologiju, a za svećenika je zaređen 1823. godine.

Tijekom progona kršćana pod carem Minh-Mangom, Andrija Dung-Lac je uhićen, ali je ponovno mogao napustiti zatvor zbog otkupnine koju je plaćala njegova župna zajednica. Pokušao je izbjeći daljnji progon promjenom imena i preuzeo je novu zajednicu, ali je ponovno uhićen. Njegova ga je župa uspjela otkupiti drugi put. Tijekom trećeg uhićenja, Andrija Dung-Lac je odveden u Hanoi, mučen i obezglavljen.

Dana 19. lipnja 1988. papa Ivan Pavao II. proglasio je svetima 117 vijetnamskih mučenika. Spomendan im je 24. studenog (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.