Angela Merici

Mnogo prije razvojnih planova UN-a i međunarodnih konferencija, Angela Merici (1474.-1540.) vodila je kampanju za projekt koji mnogi i danas podcjenjuju: obrazovanje (djevojaka).

Angela je odrasla uz farmu na jezeru Garda. Otac joj je imao prava građana Brescia-e, a majka je bila iz ugledne obitelji iz Salòa. Nakon rane smrti roditelja, Angela i njezina sestra otišle su živjeti kod strica, gdje je iskusila luksuzni život više klase.

Kad joj je sestra iznenada umrla, Angela je stupila u treći franjevački red i posvetila se odgoju djece. Kad joj je bilo oko 20 godina, vratila se u roditeljski dom i s nekoliko prijatelja osnovala prvu školu u rodnom kraju.

Godine 1524. Angela je krenula na veliko hodočašće: put joj je vodio kroz Veneciju, Jeruzalem i Rim. Karizmatična učiteljica je nekoliko puta zamoljena da ostane na putu, no Angela je odbila čak i zahtjev pape Klementa VII. Svoj poziv je vidjela u Bresci.

Dana 25. studenoga 1535. već vrlo stara Angela osniva novu žensku zajednicu, koju je nazvala po još jednoj poznatoj hodočasnici: Zajednica svete Uršule. Uršulinke su živjele prema evanđeoskim savjetima i posve su se posvetile služenju bližnjima – ali bez habita, zavjeta i klauzure.

Angela je umrla 27. siječnja 1540. Ubrzo nakon toga uršulinke su se transformirale u redovničku zajednicu. Red je uskoro imao više od 300 podružnica, a svaka nova ustanova održavala je žensku školu, internat i besplatnu osnovnu školu.

Uršulinke su do danas najveći svjetski ženski red posvećen odgoju i obrazovanju.

Angelu je beatificirao papa Klement XIII. 1768., a kanonizirao papa Pio VII. 1807. godine. Spomendan joj se slavi 27. siječnja (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.