Angelo Acri

Imate strah od donošenja odluka? U tom slučaju bi Angelo iz Acrija (1669.-1739.) mogao biti pravi zaštitnik, jer je predobro poznavao taj problem. Rođen je kao Lucantonio Falcone u ruralnom Acriju 1669. Otac mu je rano umro. Zato ga je odgojio njegov stric, dijecezanski svećenik.

Kad je mladi Lucantonio upoznao karizmatičnog franjevca Antonija da Olivadija, bio je zadivljen. Na majčin užas, donio je odluku da i on želi postati redovnik! Ubrzo nakon toga pridružio se kapucinima – da bi nedugo zatim pobjegao. Izgledi takvog života punog neimaštine tjerali su ga u paniku.

Umjesto toga, želio se oženiti, a ujak ga je podržao u tome. No Lucantonio nije nalazio mira, skupio je svu svoju hrabrost i ponovno ušao u samostan godinu dana kasnije.

Obukli su ga i dali mu redovničko ime Angelo (Anđeo). Kao što je poznato, habit ne čini redovnika – opet se uspaničio i pobjegao.

Angelo je trebao treći pokušaj da se konačno odluči na ovaj životni put. No, starija subraća nisu propustila priliku da ga posprdno nazovu “putujućim novakom”.

Ali strpljivost reda se isplatila: Angelo je postao daroviti propovjednik i pastir koji je plodno djelovao u srednjoj i južnoj Italiji. Kad je 30. listopada 1739. nakon 38 godina neumornog pastoralnog rada umro, vjernici su za njega već odavno pronašli nova imena: zvali su ga “Apostol Juga” i “Anđeo mira”. Papa Franjo proglasio ga je svetim 2017. Spomendan mu je 30. listopada (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.