Anglikanska Crkva uvodi probno razdoblje blagoslova homoseksualnih parova

Nakon značajne odluke u veljači, Engleska Crkva poduzima konkretne korake za uvođenje ceremonija blagoslova homoseksualnih parova. Ovaj tjedan, opća sinoda Anglikanske državne Crkve glasovala je s 227 glasa naspram 203 u korist spomenutog eksperimentalnog projekta. Odluka crkvenog zakonodavnog tijela bila je posebno tijesna među laicima – sa 104 glasa prema 100, izvijestio je 17. studenog Vatican News.

Zasebna liturgijska slavlja za homoseksualce imaju dakle „eksperimentalni“ karakter i odvijaju se na dobrovoljnoj bazi. Steven Croft, biskup Oxforda i inicijator projekta, istaknuo je da nijedan svećenik nije dužan nuditi takve službe. Nakon temeljitog ispitivanja, u idućih nekoliko godina bit će donesena odluka mogu li blagoslovi za homoseksualce postati formalni dio kanonskog prava.

Točno vrijeme početka probne faze nije određeno. Prema izvješćima, prva liturgijska slavlja ove vrste mogla bi se održati u sljedećih nekoliko tjedana. Proces bi u mnogočemu mogao biti sličan uobičajenom vjenčanju. Istospolni parovi u Engleskoj uskoro bi mogli razmjenjivati ​​prstenje – uz glazbu i kišu konfeta – uz crkveni blagoslov.

Anglikanski primas Justin Welby pohvalio je odluku. „U opsežnoj dvodnevnoj raspravi čuli smo jasno i glasno koliko su duboki osjećaji Crkve u vezi s ovim iznimno važnim pitanjima“, rekao je nadbiskup Canterburyja. Londonska biskupica Sarah Mullally priznala je da „Engleska Crkva nije usuglašena oko pitanja seksualnosti i braka“. To se ponovno pokazalo u posljednjem glasovanju. Sada se radi o konstruktivnom suočavanju s razlikama u mišljenjima.

Trenutna odluka uslijedila je nakon rezolucije opće sinode iz veljače, koja je izazvala međunarodnu buru. Tada su izaslanici slijedili preporuku biskupa koja je, s jedne strane, pozivala na pridržavanje tradicionalnog nauka o braku: Sveti brak je savez između muškarca i žene. S druge strane, predloženo je da se razvije „sveobuhvatna pastoralna ponuda“ za prihvat LGBTQI+ osobama, tj. lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, transseksualaca, interseksualaca, queer osoba i osoba drugih rodnih identiteta. U tu svrhu treba uvesti posebne molitve, crkvene službe i obrede blagoslova – na dobrovoljnoj osnovi.

To je naišlo na žestok otpor, posebno u Africi. U travnju se teološki konzervativna anglikanska mreža GAFCON (Global Anglican Future Conference) odvojila od Engleske Crkve i njenog vođe Justina Welbyja (vatican news: fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.