AUDIO Blagoslov putnika – Ukrajinci u Međugorju

Emisija Isusovačke službe za izbjeglice u BiH – „Blagoslov putnika“, koja se emitira svake treće nedjelje u mjesecu u 14h, posvećena je migrantima i izbjeglicama u BiH, njihovim snovima, nadama i tegobama, kao i ljudima koji ih svakodnevno prate, susreću i njihov put čine lakšim i smislenijim.

O stvarnosti migracija nerijetko se u medijima govori kao o migrantskoj krizi, izazovu ili sigurnosnoj situaciji. To nije dovoljno. A što ako kriza može biti milosni trenutak, ili što ako nas izazov može mijenjati na bolje? 

Emisija „Blagoslov putnika“ na Radio Mariji BiH, temeljena na Isusovačkoj duhovnosti i biblijskoj slici čovjeka kao putnika, prolaznika na ovoj zemlji, želi ponuditi nešto više, istinitije i cjelovitije. Zajedno sa svojim gostima, voditeljica emisije Roberta Nikšić, teologinja i zagovornica za prava migranata u JRS-u, promišlja sliku putnika utemeljenu u Svetom Pismu, gdje se put u novo i nepoznato povezuje sa Božjim pozivom, obećanjem njegova blagoslova, obilja i potomstva. 

Emisija je stoga i glas putnika. Što nam svojim prisustvom poručuju putnici, kakvu istinu o nama, svijetu i o Bogu donose? Znamo li koliko smo blagoslovljeni njihovim prisustvom, i jesmo li i sami blagoslov drugima?

U nastavku poslušajte petu emisiju „Blagoslov putnika“ pod nazivom: “Ukrajinci u Međugorju” emitiranu u nedjelju 19. veljače 2023. Gosti su Ukrajinci u Međugorju.

“Za ovu priliku jezdili smo u Međugorje. Jezditi je izraz koji koriste izbjeglice iz Ukrajine tamo smještene, a koje Isusovačka služba za izbjeglice redovito posjećuje. Razgovarali smo s njima o stanju u Ukrajini, o njihovim “mrtvim selima i gradovima” o njihovim nadama, o spokoju kojeg su pronašli u Međugorju. Razgovarali smo i s ljudima koji im vrlo konkretno pomažu, a naši su partneri na terenu, volonterima Crvenoga Križa. Donosimo i dašak atmosfere s molitvene zajednice Ukrajinaca. Tako je ova emisija svojevrsna pjesma i molitva za mir”, napisala je u najavi teologinja Roberta Nikšić (jrs bih; rm).

AUDIO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.