Austrijski biskupi: Naše sinodsko izvješće ima tri prioriteta

Položaj žena, misionarska orijentacija i više sudjelovanja unutar Crkve: to su tri ključne točke austrijskog izvješća o Svjetskoj sinodi koje je nedavno poslano Vatikanu.

Austrijski biskupi vide pozitivnu kulturološku promjenu za Katoličku crkvu u cjelini. Okidač je bio globalni sinodalni proces koji je pokrenuo papa Franjo, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu 12. lipnja, nakon njihovog ljetnog općeg zasjedanja u Mariazellu. Pojavljuje se „kultura otvorenog govora“ i slušanja jednih drugih. To olakšava život s različitim stajalištima. Biskupi bi htjeli da se takav stav proširi i na društvo.

S obzirom na završnu globalnu sinodsku opću skupštinu u listopadu 2024. u Vatikanu, biskupi su objasnili da austrijsko izvješće koje je nedavno poslano u Rim „nije katalog zahtjeva“ biskupske konferencije, već nudi sažeti sažetak temeljitih rasprava koje su se u Austriji vodile u proteklih nekoliko mjeseci. Tri od 14 spomenutih tematskih područja klasificirana su kao prioritetna: položaj žena u Crkvi, misionarsko usmjerenje Crkve i veće sudjelovanje unutar Crkve.

Ojačati povjerenje u demokraciju
Prema biskupima, „primjetan pad izlaznosti birača“ primijećen na EU izborima u Austriji je zabrinjavajući i trebao bi biti poziv na uzbunu za sve političke vođe. Demokrati to ne bi trebali prihvatiti, rečeno je. Austrijska biskupska konferencija apelira na sve političke snage na jačanje povjerenja u temeljni demokratski poredak. Demokracija zahtijeva sudjelovanje svih.

Prema riječima biskupa, neizlazak na glasovanje može biti „izraz protesta, ali i nepovjerenja ili nezadovoljstva politikom“. Izbori su test za povjerenje u temeljni demokratski poredak. U susret parlamentarnim izborima za Austrijsko nacionalno vijeće krajem rujna, episkopat apelira na sve strane da se međusobno odnose s uvažavanjem i raspravama utemeljenim na činjenicama te da izbjegavaju populizam. Radi se o izgradnji mostova umjesto produbljivanju rovova (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.