Austrijski biskupi pozdravljaju mogućnost blagoslova istospolnih parova

Austrijski biskupi pozdravljaju dopuštenje Vatikana za blagoslove istospolnih parova. „S radošću sam pozdravio današnju objavu Dikasterija za nauk vjere“, rekao je u ponedjeljak 18. prosinca predsjedatelj Austrijske biskupske konferencije, nadbiskup Franz Lackner, u prvoj reakciji na objavljenu deklaraciju „Fiducia supplicans“, izvijestio je Kathpress

Blagoslov je temeljna potreba „koja se u načelu nikome ne smije uskratiti – poput kruha“, rekao je nadbiskup Lackner. I Austrijska biskupska konferencija i njegovo osobno zalaganje bili su: „pronaći održivi put pratnje za osobe u takozvanim neregularnim vezama“, naglasio je salcburški nadbiskup i osvrnuo se i na latinsku riječ „blagosloviti“. Naime, „benedicere“ znači „govoriti dobro“.

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije također je istaknuo da katolički nauk i dalje ostaje nepromijenjen: „Idealni tip jest i ostaje suživot žene i muškarca, u kojem se jedinom život prenosi prirodnim putem. Crkva će se pridržavati tog nauka.“ Crkva želi „zamoliti dobre stvari u ime Boga za parove u neuobičajenim situacijama koji stoje zajedno u odanosti i ljubavi“. I dalje: „Razlike treba dopustiti imenovati, iako je ono što nas spaja veliko – zajednički poziv od krštenja, koji nas čini braćom i sestrama u Gospodinu.“

Marketz: „Sretan i zahvalan“

Dijecezanski biskup Josef Marketz opisao je deklaraciju „Fiducia supplicans“ kao „važan korak za otvorenu Crkvu“. Rekao je da je „sretan i zahvalan“ što je ovaj preokret sada moguć u roku od dvije godine, jer je u veljači 2021. Dikasterij za nauk vjere bio zabranio blagoslove za istospolne parove, što je „s pravom povrijedilo i uvrijedilo mnoge ljude“, rekao je biskup Klagenfurta.

Novi dokument Dikasterija za nauk vjere sada je obilježen „pogledom punim ljubavi na situaciju ljudi kao i na njihovu čežnju i želju za blagoslovom kako bi njihov (zajednički) život mogao dobro uspjeti ili čak bolje pod Božjim pogledom punim ljubavi.“ Za Marketza je „uvijek bilo jasno da se istospolni parovi ne bi trebali smatrati kršćanima drugog reda“. Marketz se također osvrnuo na latinsku riječ za „blagosloviti“, „benedicere“.

Biskup Marketz je naglasio kako ovo otvaranje koje se sada dogodilo jasno odgovara njegovoj želji za Crkvom u kojoj se osjeća veliki prostor i u kojoj ima mjesta za sve, bez obzira na spolnu orijentaciju. I dalje: „To zahtijeva mnogo međusobne tolerancije, prihvaćanja i uvažavanja – ne samo u obliku riječi, nego prije svega u obliku djela, kao i pastoralnih i liturgijskih radnji.“

Biskup Krautwaschl također pozdravlja vatikansku deklaraciju

Štajerski dijecezanski biskup Wilhelm Krautwaschl također pozdravlja izjavu Vatikana o tome kako postupati s vezama izvan klasičnog braka između muškarca i žene. Deklaracija „Fiducia supplicans“ opisuje što blagoslov znači, rekao je Krautwaschl u izjavi u ponedjeljak 18. prosinca: „Tko god traži blagoslov pokazuje da on ili ona ili oboje trebaju spasonosnu Božju prisutnost i taj se blagoslov ne smije odbiti.“ Biskupija Graz-Seckau već se godinama bavi ovim pitanjem.

Ovaj put pastoralne podrške nije nov, već je zacrtan najkasnije od posinodskog pisma Amoris laetitia i sada se nastavlja, kaže Krautwaschl. Ali jasno je, a to je i zabilježeno u dokumentu, „da se blagoslov za odnose izvan braka ne poistovjećuje s brakom“ (kathpress.at; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.