Austrijski predsjednik Van der Bellen Papi darovao stado koza

Foto: Ilustracija

Austrijski savezni predsjednik Alexander Van der Bellen susreo se s Papom Franjom u ponedjeljak 7. lipnja u Vatikanu. Zajedno sa suprugom Doris Schmidauer, Van der Bellen je Papi donio i poklone. Među ostalim i stado koza. Riječ je, dakako, o simboličnom poklonu i promociji jedne dobrotvorne akcije.

Prema izvještajima, Papa je od austrijskog predsjednika dobio sliku umjetnice Karin Mayer iz Caritasove umjetničke grupe Retz za osobe s invaliditetom, kao i simbolično stado koza (20 koza) iz akcije austrijskog Caritasa Sinnvoll schenken (Osmišljeno darivanje) za siromašne obitelji u Burundiju.

Uz to, Franjo je dobio katalog izložbe Kunststationen, koja se trenutno može pogledati u opatiji Melk, a prikazuje djela 13 umjetnika iz skupine kojoj pripada Karin Mayer. Prema predsjedničkom uredu, umjetnica rođena 1967. godine bila je vrlo sretna: prije nekoliko dana nije mogla ni pomisliti da jedna od njezinih slika jednog dana može biti poklonjena Papi.

Van der Bellen: Jako cijenim Papu Franju

“Iznimno cijenim Papu Franju”, rekao je Van der Bellen nakon sastanka i izričito se osvrnuo na njegove enciklike Laudato si i Fratelli tutti, u kojima Rimski biskup tematizira pitanja zaštite okoliša i klime, kao i socijalnu koheziju. Vatikan je vrlo uključen u pitanja zaštite okoliša i migracijâ, a uz to pomno prati razvoj događaja u različitim zemljama, uključujući Austriju, primijetio je predsjednik.

Po pitanju izbjeglica, na primjer, Papa je zauzeo stav da i “male akcije” mogu pomoći, rekao je Van der Bellen. Podsjeća da je Papa bez velike javne pompe doveo u Rim nekoliko izbjegličkih obitelji s grčkih otoka. Crkva također sponzorira humanitarni boravak, a mnoge dobre crkvene akcije nisu poznate, kazao je.

Poziv u Austriju

Na koncu je pokušao “nagovoriti” Franju da posjeti Beč i Austriju, rekao je austrijski savezni predsjednik na sastanku s akreditiranim predstavnicima medija koji su putovali s njim. Međutim, svjestan je da su prilike za prihvaćanje poziva prilično male. Za Papu Franju postoje “drugi prioriteti”, što on posve razumije i podržava (orf.at; vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.