Biskup Georg Bätzing: Biskupsku službu želimo ojačati, ne oslabiti

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije limburški biskup Georg Bätzing je u ponedjeljak 19. veljače u Augsburgu komentirao pismo iz Vatikana u kojem je njemačkim biskupima iskazana zabrinutost zbog osnivanja Sinodalnog odbora u Njemačkoj, izvijestio je Vatican News.

Cilj Biskupske konferencije je ojačati, a ne oslabiti službu biskupa, istaknuo je novinarima biskup Bätzing na otvaranju zasjedanja Njemačke biskupske konferencije (DBK).

Proljetno opće zasjedanje DBK održava se u Augsburgu od 19. do 22. veljače 2024. godine. Sudjeluje 59 članova Njemačke biskupske konferencije pod vodstvom predsjedatelja biskupa Georga Bätzinga. Mjesto održavanja je Haus Sankt Ulrich u Augsburgu, jer ta bavarska biskupija ove godine slavi obljetnicu svog zaštitnika – sv. Ulricha.

Biskup Bätzing također je odgovorio na upozorenje svog „brata po službi“, bečkog nadbiskupa kardinala Christopha Schönborna, koji je savjetovao njemačkim biskupima da se „ne odvajaju od Rima“. Služba biskupa nije središnja stvar u Crkvi, rekao je Bätzing i objasnio: „Ni na koji način ne želimo ograničavati ovlasti biskupa ili episkopata. Želimo ih postaviti na novi teren, jer je ta vlast potkopana zlostavljanima, zlouporabama i skandalima koje smo doživjeli. I to ne utječe samo na autoritet biskupa, već i na autoritet pape. I zato su nam potrebni novi, obvezujući, transparentni savjeti koji se stvarno pretaču u odluke. To je put koji tražimo.“

Biskup Bätzing zatim je govorio o pismu iz Rima koje je u subotu upućeno DBK. Predviđeni su razgovori: „I samo moram još jednom ponoviti: volio bih da smo ove rasprave već davno započeli, jer sadržaj pisma jasno pokazuje da postoji stvarna zabrinutost rimske strane. I imamo dojam da možemo u velikoj mjeri ublažiti te brige.“

Crkva je zajednica vjernika, podsjetila je i glavna tajnica DBK Beate Gilles na konferenciji za novinare u ponedjeljak 19. veljače. Crkva se ne može svesti samo na problem slučajeva zlostavljanja, dodala je. Biskup Bätzing objasnio je da su problemi i izazovi, ali i razmirice među biskupima, mučna točka: „Vjernici pate što smo unutar Crkve toliko izdiferencirani i različiti da ima i svađa. Ali ako pogledate u crkvenu povijest: sporovi oko važnih pitanja važni su za demokratsku kulturu, parlamentarnu kulturu i crkvenu kulturu. Što bismo onda trebali činiti? Više ne razmjenjivati mišljenja, ne tražiti načine? Kad bi svima bilo jasno kako odgovaramo na ovo proučavanje, tada bi Duh Sveti doista divno izvršio svoje djelo. Većinom nas On šalje u traženje.“

Vraćajući se na Schönbornovo upozorenje, Bätzing je dodao: „Ali nitko se ne bi trebao pretvarati da je služba biskupa neupitna u središtu Katoličke Crkve. To nije slučaj. Biskupska služba je oštećena, pati zbog pogrešaka koje su činili biskupi. I zato je treba ponovno ukorijeniti.“

Prije redovnog zasjedanja biskupske konferencije predsjedavajući Georg Bätzing zauzeo je negativan stav prema AfD-u. I jasno poručio zašto članovi stranke ne bi smjeli preuzeti počasne crkvene službe. Bätzing je dodao kako se nada da će biskupi na kraju svoje konferencije poslati jednoglasni signal protiv ekstremizma. Biskup je također pohvalio demonstracije protiv desnog ekstremizma u Njemačkoj. Nacionalističkom razmišljanju, antisemitizmu i islamofobiji ne bi trebalo biti mjesta u društvu.

Prema riječima predsjednika DBK, izraelska samoobrana mora imati granice. Biskup Georg Bätzing rekao je u ponedjeljak novinarima u Augsburgu da njemački katolički biskupi pate s ljudima u Pojasu Gaze. Bätzing je istovremeno naglasio da u Njemačkoj ne bi trebalo biti mjesta ni za antisemitizam ni za islamofobiju (vatican news; ika; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.