Bazilije Veliki i Grgur Nazijanski

Studentska prijateljstva mogu promijeniti živote – a ponekad i crkvenu povijest. Bazilije (oko 330.-379.) rođen je u Kapadociji (današnja Turska) i za života je dobio počasni naslov „Veliki”. Osim u Cezareji i Carigradu, studirao je i u Ateni, gdje je upoznao Grgura Nazijanskog (oko 330.-390.).

Zajedno su ova dvojica 355. godine osnovali samostan i napisali monaško pravilo koje je i danas utjecajno. Bazilije je 370. godine postao nadbiskup Cezareje i borio se protiv arijanizma, koji je nijekao Isusovo božanstvo, a koje se nastavio širiti unatoč Nicejskom koncilu 325. godine.

Bazilije je prvi skovao trinitarnu formulu „jedna bit – tri osobe” i tako pomogao nicejskom nauku da postigne svoj proboj. Nakon duge bolesti Basilije je preminuo u 49. godini života. Prethodno je svog pouzdanika Grgura Nazijanskog uzdigao na biskupski stupanj 372. godine.

Grgur, zvan „teolog”, pokazao je znatno manje crkvenopolitičke vještine od svog prijatelja, ali je napisao izuzetno značajna književna djela. Više puta je intervenirao u vjerske rasprave i nastavio borbu protiv arijanstva. Umro je u dobi od 60 godina u svom rodnom gradu Nazijanu (također današnja Turska) (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.