BDM Guadalupska

Španjolska misija na području današnjeg Meksika bila je, u najmanju ruku, troma: okrutna strategija osvajanja, kulturološki genocid i nedostatak katehetskih uputa slabo su uspjeli nadahnuti domorodačko stanovništvo za kršćansku religiju svojih kolonijalnih gospodara.

Dana 9. prosinca 1531. Djevica Marija ukazala se krštenom Indijcu Juanu Diegu Cuauhtlatoatzinu u četvrti Guadalupe u Mexico Cityju i predstavila mu se na njegovom materinskom jeziku kao „samilosna majka“. Mjesni biskup bio je skeptičan i zahtijevao je znak.

Tek kad je 12. prosinca Juan Diego, po Marijinu nalogu, usred zime skupio rascvale ruže i kad se na indijančevom siromaškom plaštu pojavio lik Djevice, biskup se uvjerio i dao sagraditi crkvu.

Prikaz Marije nalikuje liku Gospe u španjolskom Guadalupeu, ali uključuje i lokalne elemente: njezina boja kože slična je onoj autohtonog stanovništva, boja njezina plašta podsjeća na tradicionalni par bogova i njezin pojas u obliku križa tumači se kao simbol kozmosa.

U „Gospi od Guadalupea“ Marija se ukazala potlačenim Indijancima kao jedna od njih – milijuni su preko čudotvorne slike pronašli vlastiti pristup kršćanstvu. Danas se Guadalupe smatra najposjećenijim katoličkim hodočasničkim mjestom na svijetu (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.