Beda Časni

Više od tisućljeća prije Wikipedije, njegovi su spisi tvorili enciklopediju Europe i svatko tko je želio nešto saznati morao je potražiti njegova djela: On je Beda, zvan “Časni” (Venerabilis).

Anglosaksonac Beda (672/3-735) stekao je obrazovanje u samostanu svetog Petra u Wearmouthu i postao najvažniji učenjak svoga vremena. U sjevernoengleskoj samostanskoj školi u Jarrowu predavao je gramatiku, poetiku, pravopis i povijest.

Bedina djela obuhvatila su gotovo cjelokupno znanje njegova doba. Zbog svoje precizne metodologije smatra se prvim znanstvenim teologom srednjeg vijeka. Posebno ga je zanimalo tumačenje Svetoga pisma i crkvene povijesti. Godine 731. Beda je napisao prvu cjelovitu “Crkvenu povijest engleskog naroda”. Za datiranje se poslužio kronologijom “po rođenju Kristovu”, koja je i danas u uporabi, i tako osigurao njezino korištenje.

Beda je umro u Jarrowu 26. svibnja 735., ali ga je tek 1899. papa Leon XIII. službeno proglasio svetim i imenovao crkvenim naučiteljem (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.